Index Vakbarát Hírportál

Gyors és gyilkos az új rakéta-prototípus

2011. november 30., szerda 11:47

A haditengerészet legújabb fejlesztése költséghatékony, mégis minden eddiginél precízebb csapásmérést tesz lehetővé. Az LCITS nevű prototípus egy már meglévő rakétatípust továbbfejlesztése, de egyedülálló képességekkel rendelkezik.

Precíziós fegyverré alakítja a helikoptereken használt rakétákat az Office of Naval Research (ONR) legújabb fejlesztése. A Low-Cost Imaging Terminal Seeker (LCITS) infravörös célkövető rendszer a 2,75 hüvelykes Hydra-70 típusú rakéták gazdaságos továbbfejlesztése.

A prototípusok a november 3-án végzett tesztelésen megsemmisítettek két, nagy sebességgel mozgó motorcsónakot. A próba során kilőtt két rakéta infravörös képalkotó rendszere bemérte a két célpontot, melyeket öt, folyamatosan manőverező motorcsónak közül kellett kiválasztaniuk. Ezt követően a rendszer módosította a röppályát, a rakéták pedig felrobbantották a kijelölt célpontokat.

„A fegyver elsütését követően nem kell többé szemmel tartani a célpontot. Biztosak lehetünk benne, hogy a rakéta célba ér, így rögtön a következő célpontra fordíthatjuk a figyelmünket” – mondta Ken Heeke, az ONR fejlesztési programjának vezetője. A lézervezérlésű rakétákkal szemben az LCITS nem igényel operatív személyzetet: a kilövést követően a rakéták emberi beavatkozás nélkül képesek ráállni a célpontra.

Rovatok