Index Vakbarát Hírportál

Magyar tartalmakkal erősít a YouTube

2011. december 1., csütörtök 12:28

A youtube.hu domén alatt lesz elérhető a videomegosztó magyar felhasználókra szabott tartalmakkal jelentkező kiadása, amelynek reklámbevételeiből a közös jogkezelő is részesedik.

A Google hamarosan elindítja videomegosztó oldalánakmagyar domén alatt futó változatát. Az IT café úgy tudja, a youtube.hu címen elérhető lokalizált kiadás főoldalán több hazai tartalom lesz. Ha a vállalat a tévécsatornákkal is meg tud állapodni, akkor azok archívumának egy része is megjelenhet majd a magyar szájton.

A YouTube felülete már bő másfél éve magyar nyelvű, így a látogatók számára egyedül a hazai tartalomkínálat bővülése lesz a látható újdonság – a háttérben azonban más is változik. Az oldal az Artisjus és a Google megállapodása révén jogosítottá válik, tehát a közös jogkezelő és azon keresztül közvetetten a jogtulajdonos részesedik majd a portálon megjelenő reklámok bevételeiből. Akár akkor is, ha a videók nem hivatalos forrásból kerültek fel az oldalra.

A videomegosztóra regisztrált zenészek, jogtulajdonosok ugyanis beállíthatják, hogy a szerzeményeiket tartalmazó, mások által feltöltött tartalmakkal mit kezdjen a YouTube. Letilthatják a Google Content ID rendszere által beazonosított felvételeket, de dönthetnek úgy is, hogy nem bántják azokat, és akkor részesedést kapnak az azok mellett megjelenő hirdetések bevételeiből. A vállalat tapasztalatai szerint a jogtulajdonosok többsége ez utóbbi lehetőséget választja azokban az országokban, ahol ez az opció elérhető.

A Google az elmúlt két évben számos európai országban – a térképen ezeket jelöli kék szín – jogosította a YouTube-ot a helyi közös jogkezelő szervezetekkel tető alá hozott megállapodással. Legutóbb, november közepén a határozott fellépéséről ismert SABAM-mal állapodott meg a vállalat, és indította el a belga lokalizált szolgáltatást youtube.be címen.

Rovatok