Index Vakbarát Hírportál

Ami az Apple iPad 2-t is röhögve elveri

2011. december 2., péntek 07:15

Pár nappal karácsony előtt megérkezik a boltokba az év legjobb táblagépe, amit nem az Apple gyárt, és nem is valamelyik dél-koreai riválisa, hanem a tajvani Asus. A vállalat már a nyáron magára vonta a figyelmet a netbook-táblagép hibrid Transformerrel, ám az még nem volt kellően kiforrott termék. A csütörtökön Budapesten is bemutatott utód, a Transformer Prime viszont már azt bizonyítja, hogy az Asusnak a vezető gyártók közt van a helye.

A Transformer Prime vékonyabb és könnyebb az iPad 2-nél, miközben a kijelzője fényesebb, nagyobb felbontású és méretű. Emellett a kamerája 8 megapixeles és 1080p videókat rögzít, nagyjából ugyanolyan jó az akkuja, mint az iPadének, és ebben van a világon először négymagos Nvidia Tegra 3 processzor.

Laptop helyett?

Tökéletesen megértem azokat az embereket, akik még nem akarnak táblagépet venni. Olyan gyorsan fejlődnek a hardverek, hogy a fél évvel ezelőtt piacra dobott technológia ma már elavultnak számít. Ennek még súlyos következményei lesznek, mert biztosan lesznek majd olyan új szoftverek, amelyek az előző modellen vagy pocsékul, vagy egyáltalán nem futnak. Ahhoz pedig túl drága egy ilyen csúcskategóriás tablet, hogy évente újat vegyünk. A Prime például 194 ezer forintos áron kerül a magyar boltokba december 19-én, feltéve persze, hogy addig nem mászik még feljebb az euróárfolyam.

Az első Transformer a netbookokra hasonlított, a Prime viszont az elegáns ultrabookok párja. A gép ugyanolyan körkörösen szálcsiszolt alumínium borítást kapott, mint a vékony Zenbook, és a kijelzőt erős üveg védi a karcolásoktól. Mint a többi tablet, a Prime is nagyon egyszerű felépítésű. Az élein található egy bekapcsoló gomb, egy hangerőállító, egy hdmi- és egy fülhallgató-kimenet, az alján pedig egy töltőaljzat. A hagyományos táblagépektől azonban megkülönbözeti, hogy a Prime rápattintható egy külön megvehető billentyűzetes dokkolóra.

Önmagában a Prime 586 grammot nyom, könnyű kézben tartani, dokkolóval együtt körülbelül duplázódik a súlya. A billentyűzet azért ilyen nehéz, mert van benne egy plusz akku, amivel jelentősen megnövelhető a Prime készenléti ideje.Így ráadásul kevésbé kell attól tartani, hogy lefordul a térdünkről a tablet.

Az Asus önmagában 12 órás, dokkolóval 18 órás üzemidőt ígér folyamatos mozizással. Külföldi újságok tesztjein a tablet normál módban, dokkoló nélkül 10 óra alatt merült le, ami megegyezik az iPad 2 készenléti idejével. Az Asus tableten egyébként szabályozható a processzor, normál módban 1,4 gigahertzen pörögnek a magok, energiatakarékos módban azonban ennek a felére, 600-700 megahertzre lassulnak, és ennek megfelelően a fogyasztás is drasztikusan csökken.

A billentyűzet a Prime bővítését is segíti, az usb portra pendrive-ot vagy más perifériákat, például játékvezérlőt köthetünk. A dokkolóban normál méretű sd-kártya foglalat található, a tabletbe microSD kártyát helyezhetünk, és ezeknek hála a 32 vagy 64 gigabájtos alapmemória akár plusz 32+32 gigabájttal is növelhető.

Gördülékenység

A bemutatón csak rövid tesztelésre volt lehetőség, de ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy megérezzem az Nvidia 3 erejét. A menük simán gördültek, a programok gyorsan indultak el, a 3D játékban szebb képi hatásokat láttam, mint a korábbi Nvidia Tegra 2-es tableteken. Ezen a gépen ráadásul még az Android 3.2-es változata futott, és a jövőre megjelenő 4.0-ás verzió (Ice Cream Sandwich) még tovább gyorsíthat rajta, mert azt már az új processzorra optimalizálják.

Összességében jó benyomást tett rám a tablet, de gyors tesztnél többre van szükség annak megállapításához, hogy a majdnem kétszázezer forintos gép megér-e ennyi pénzt. Hamarosan átfogóan teszteljük a Transformer Prime-ot, nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon felér egy pc-vel, vagy ez még mindig csak egy főleg munkaidőn kívül használható szórakoztató kütyü.

Rovatok