Index Vakbarát Hírportál

Egységesek lesznek a Microsoft platformjai

2011. december 5., hétfő 11:55

Zenék és mozifilmek, hanggal és gesztusokkal vezérelt menük kerülnek az Xbox 360 konzolba, ami egyre inkább egy médialejátszóra hasonlít. A Microsoft finoman elmossa a platformok közötti határokat.

Az Xbox 360 kezelőfelületének frissítésével még inkább egységes platformmá kovácsolódnak az asztali és a hordozható számítógépek, valamint a tabletek és az okostelefonok. A Windows Phone-on bevezetett Metro felület (ami már a Windows 8 előzetesén is látható) csak a külcsínt teszi egységessé, de a Microsoft nem érte be ennyivel.

Az új alkalmazások, a médiaszolgáltatások, a hamarosan bevezetésre kerülő Windows Phone applikáció, és a közösségi hálózatokkal való összekapcsolódás lehetősége egyaránt a platformok integrációjának irányába mutatnak.

A jövőben egyre kevesebb okunk lesz kikapcsolni a konzolt. A közösségi szolgáltatások, a hangvezérlésre is reagáló Bing keresőmotor, a Youtube-videózás, a gesztusokkal és szóbeli parancsokkal navigálható menük ugyanis sokrétű, multimédiás platformmá teszik az Xboxot. Sajnos a nagyobb tartalomszolgáltatók műsorai Magyarországról nem érhetők el: a Netflix, a Hulu, az ESPN, az AlloCiné, a Dailymotion, a TMZ és a Last.fm megmarad a hanyatló nyugat ópiumának.

Játszani is engedd

A kezelőfelület frissítése azoknak is tartogat kellemes meglepetéseket, akik elsősorban játszanak a készülékkel. A meghívásos rendszert (amivel a barátlistán található ismerősöket hívhattuk meg játszani) a Beacon nevű alkalmazással terjesztik ki a közösségi hálózatokra, így az üzenet jóval több ismerőshöz juthat el, ráadásul platformtól függetlenül.

A felhőbe mentés lehetősége szintén újdonság. A szolgáltatás csak azoknak lesz elérhető, akiknek van Xbox Live Gold előfizetésük – a korábbi mentéseinket és a profilunkat azután is elérhetjük, hogy ez lejárt, de új adatokat nem tölthetünk föl. Hogy mekkora tárterületet kapunk, arról a Microsoft egyelőre nem nyilatkozott, egy demonstrációs videóból mindenesetre kiderült, hogy 500 MB-nál többet. A Roaming Profile-lal pedig bárhol hozzáférhetünk a felhasználói profilunkhoz - ez ugyancsak hasznos szolgáltatásnak tűnik.

A Microsoft sajtóközleményéből azt is megtudhattuk, hogy az Xbox Companion alkalmazással az Xbox Live egyes szolgáltatásai a Windows Phone-t futtató okostelefonokon is elérhetők lesznek. Ennek köszönhetően szerezhetünk bővebb információt az Xboxon elérhető médiatartalmakról, illetve lejátszás esetén a telefont távirányítóként is használhatjuk.

Rovatok