Index Vakbarát Hírportál

600 millió dollárt nyert a Yahoo nigériai csalóktól

2011. december 8., csütörtök 13:51

610 millió dollár (137 milliárd forint) kártérítést ítélt meg a Yahoo-nak a New York-i szövetségi bíróság. Az összeget nigériai, tavjani, illetve thaiföldi cégeknek és magánszemélyeknek kell megfizetni – illetve kellene, mert a CNN szakértői szerint kevés az esély arra, hogy a Yahoo valaha egy fillért is látni fog a pénzből.

A most elítélt csalók 2006 és 2009 között 11,5 millió hamis emailt küldtek ki különféle címlistákra, ahol a Yahoo nevében azt állították, hogy a címzett milliós összeget nyert egy lottón vagy értékes nyereményeket egy ajándéksorsoláson. A nyeremény átvételéhez azonban számlanyitási díj, kezelési, és postázási költség ürügyén pénzt kértek előre az áldozatoktól – akik természetesen soha nem kapták meg a beígért összeget vagy ajándékokat.

Ez a klasszikus nigériai csalás (ahol egy afrikai ország királyi családjának egy tagja kér segítséget a vagyona kimenekítéséhez) mellett a legelterjedtebb és legátlátszóbb átverésnek számít a neten, nagyon régóta használják az online csalók, de a mai napig sikerül néha balekot fogniuk vele.

A bíróság az amerikai spamtörvény értelmében levelenként 50 dolláros kártérítést ítélt meg a Yahoo számára, plusz még 27 milliót a cég jogvédett emblémájának jogosulatlan használatáért (a hamis levelek a bíróság szerint meglehetősen profin voltak megszerkesztve, egy tapasztalatlan felhasználó tényleg azt gondolhatta róluk, hogy a Yahoo-tól érkeztek).

Elemzők szerint ha az összeget nem is sikerül bevasalni, és a csalók eltűnnek, az ítélet akkor is fontos precedenssé válhat, amire a későbbi hasonló ügyekben hivatkozni lehet. A Yahoo-nak egyébként igen jól jönne a kártérítés, ami önmagában nagyjából a fele a legutóbbi pénzügyi jelentésében szereplő éves nyereségének.

Rovatok