Index Vakbarát Hírportál

Jó munkára ösztönöz a Windows Store

2011. december 8., csütörtök 15:12

A Microsoft megerősítette, hogy a Windows 8 nyilvános bétája februárban jelenik meg, és ezzel egy időben leleplezte az operációs rendszer szoftverboltját. Antoine LeBlond, a webes szolgáltatásokért felelős igazgató egy hosszú blogbejegyzésben mutatja be az Windows Store működését. A szoftverbolt a béta verzióban már kipróbálható lesz.

A Windows Store fejlesztésekor nagyon igyekeztek elkerülni azokat a hibákat, amik miatt a riválisa, az Apple és a Google sok kritikát kaptak. Például a tartalomszolgáltatókra nem akarják ráerőltetni a saját fizetési rendszerüket. Ha egy újságra postai csekken vagy a kiadó weboldalán is elő lehet fizetni, akkor az olvasóknak nem kell külön regisztrálniuk magukat a Windows 8-on is. Az Apple még mindig harcol a kiadókkal, amelyek nem akarnak minden egyes eladott példányból részesedést fizetni neki.

A felhasználóknak nagyon kedvező, hogy a Microsoft boltjában ingyenes próbaváltozatok (trial verziók) is lehetnek. Ezek csak néhányszor futtathatók a teljes verzió megvásárlása előtt, vagy funkcióban korlátozottak, magyarán a játéknak csak az első pályáit lehet kipróbálni, a többiért fizetni kell.

Úgy alakították ki a Windows Store felületét, hogy semmi ne terelje el a vevő figyelmét a programokról. A minimalista dizájn átlátható, a felhasználó gyorsan megnézheti a kategóriák 4-5 legnépszerűbb alkalmazását. Aki jobban el szeretné mélyedni a szoftverek között, az keresővel, szerkesztett toplistákkal nézheti végig a kínálatot.

Egyéneknek 49, vállalatoknak 99 dolláros regisztrációs díjat kell fizetniük, ha alkalmazást akarnak eladni a Windows Store-ban. A bevétel megosztási aránya 70-30 százalék a fejlesztő javára, de aki 25 ezer dollárnál nagyobb bevételt szerez, automatikusan 80 százalékra növeli a a részesedését. Ezzel minőségi programok kiadására ösztönzik a feljesztőket. A Microsoft egyébként egy versenyt is kiírt a fejlesztőknek, aminek a 8 győztese bekerül a Windows 8 bétájába.

A Microsoft azt írja, hogy a Windows Store a világ összes fejlesztője számára nyitott, ami azt jelenti, hogy a programozók 231 piacon, több mint 100 nyelven tehetnek közzé alkalmazásokat. A Windows Store ugyanannyi nyelven lesz elérhető, mint a Windows jelenlegi változata.

Rovatok