Index Vakbarát Hírportál

A Chrome 15 a legnépszerűbb böngésző

2011. december 16., péntek 16:04

A Chrome 15 az internet legtöbbet használt böngészője – jelentette be az online statisztikák készítésével és a webes adatforgalom elemzésével foglalkozó Statcounter. A legújabb Chrome-verzió alig két hónappal a megjelenése után érte el a 25,5 százalékos részesedést az összes böngészőverzió közül a netes forgalomban, megelőzve az Internet Explorer 8-at (22,1 százalék) és a Firefox 8-at (15,5 százalék). A Google böngészőjének az 1.0-ás verzió megjelenésétől és a piacra belépéstől számítva három évre és három hónapra volt szüksége a trónfosztáshoz.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a Chrome 15 csak az összes böngészőverziót külön-külön számító toplistán vette át a vezetést, nem kis részben annak köszönhetően, hogy a program alapértelmezésben frissíti magát, ha megjelenik belőle egy új változat. Ebből fakad, hogy a Chrome-nál a legkevésbé szétforgácsolódott a felhasználói tábor a régi és új verziók között, az első 14 összesen csak 2,5 százaléknyi részesedéssel bír. Az Explorernél viszont még mindig nem a legfrissebb, 9-es változat a legnépszerűbb, az csak 10,4 százalékon áll, és még ott van a 7.0-s verzió is 4 százalékkal, sőt még több mint tíz éves IE6 is majdnem 2-vel. Összességében így az Explorer még mindig stabilan vezet, az összes verziója 38,5 százalékos részesedést ad össze.

A Firefox lassan lemaradni látszik, az aktuális, 8.0-ás verzió 15 százalékon áll, a legnépszerűbb régit, a 3.6-ost is majdnem 5 százaléknyian használják, a többi változat az összesített eredményt 25,5 százalékig hozza fel. A kisebb böngészők közül a Safari (az összes verzió összesen 6 százalékkal) és az Opera (közel 2 százalék) mérhető még. A mobilos böngészők között viszont az Opera vezet 25 százalékos részesedéssel, a két nagy konkurens rendszerről, Androidról és iPhone-ról netezők 18-19 százalékot tesznek ki.

Rovatok