Index Vakbarát Hírportál

Elnapolták a szavazást a nettörvényről

2011. december 21., szerda 11:41

Másodszor is elhalasztotta Lamar Smith texasi republikánus szenátor a hírhedt Stop Online Priracy Act törvénytervezet benyújtását az amerikai szenátus elé. A törvény, amiből az utolsó pillanatban kikerültek a legvadabb pontok, még mindig sosem látott szigort vezetne be az interneten, és ellehetetlenítene minden olyan szolgáltatást, ami felhasználói tartalmakat is megjelenít.

A törvénytervezet eredetileg december 15-én került volna a szenátus elé vitára és szavazásra, ezt aztán 21-re halasztották, majd a képviselőház sűrű programjára való hivatkozással most 2012-re. A háttérben valószínűleg lobbiérdekek összecsapása áll, a törvényt a teljes szórakoztatóipar és média támogatja, viszont szinte minden online cég ellene van (mellékesen pedig több jogászprofesszor is megjegyezte, hogy több helyen ütközik a törvény az amerikai alkotmánnyal).

Időközben elkészült a két Firefox-kiegészítő is, amelyek megmutatják a törvény legnagyobb hibáját: azt hogy értelmetlenül kriminalizálja felhasználók tömegeit, és közben az igazi kalózok könnyen kijátszhatják a szabályozást. A DeSopa és a Pirate Bay Dancing a törvény által leírt tűzfalat kerülik ki; ez egy feketelista lenne a jogellenes tartalmakkal gyanúsított weboldalakról, amelyeknek a címeit az internetszolgáltatóknak elérhetetlenné kellene tenniük. A böngésző mellé telepíthető kiegészítők alternatív utakat kínálnak a feketelistás oldalak elérésére.

Rovatok