Index Vakbarát Hírportál

Az okostelefon és a tablet állatoknak való

2011. december 22., csütörtök 12:10

A macskáknak a Friskies tervez érintőképernyős videojátékokat, a hüllők viszont az embereknek szánt applikációkkal is jól elszórakozhatnak. Egyes állatokat viszont teljesen kikészít a modern technológia. Az állat és az érintőkijelző találkozása népszerű videós mém az utóbbi időben. Ezekből a videókból válogattunk.

A macska minden izgő-mozgó dologra rámozdul, függetlenül attól, hogy a tévé képernyőjén cikázó Forma-1-es autóról, vagy egy látszólag teljesen értelmetlen applikációról van szó. Ösztönös ragadozók, és a lenti videó szerint muzikális alkatok is.

A játék a macskáknál nem öncélú szórakozás, hanem felkészülés a vadászatra. Az állatok ugyanakkor ritkán gyilkolnak az ölés puszta öröméért: a vadászat elsődleges célja nem a sport és az interakció, hanem a táplálékszerzés. Persze, néha nehéz szétválasztani a kettőt.

A piaci célcsoportot az egyik legnagyobb macskaeledel-gyártó, a Friskies is felismerte. A casual gaming a mindenki által élvezhető játékokra használt gyűjtőfogalom, az Apple pedig az Ipaddel szerette volna felhasználóbarát köntösbe burkolni a számítástechnikát. A Friskies-applikációk azt bizonyítják, hogy mindig lehet a vártnál egyszerűbb észjárású célcsoportra tervezni.

Nincs jó játék követelmény és szabályrendszer nélkül. A macskák imádják a lézerpointereket, természetes tehát, hogy megszületett a fillérekért beszerezhető eszköz digitális verziója is. Ez a szabályrendszer világos és átlátható, a teljesítményt pedig a képernyő tetején elhelyezett pontszámláló méri.

A hüllők valamivel lassúbb észjárású állatok a macskáknál. A lenti videóban látható szakállas agámának szüksége van egy kis időre, amíg felfogja a játékszabályokat, ám mivel azok életből ellesett modellre alapulnak, gyorsan rögtönöz, és utána szinte hiba nélkül teljesít.

Az afrikai kecskebéka nem olyan megfontolt és kimért állat, mint az agáma, ösztönösen vadászni kezd a képernyőre kerülő virtuális rovarokra. A zsákmányszerzésben nem lehet sok öröme, viszont a hardcore játékosokra jellemző düh önti el az agyát, amikor az üzemeltető megpróbál beleavatkozni a játékba.

Intelligensebb élőlényeket nehezebb lenyűgözni a casual játékokkal, noha a fiatalkori fogékonyság indokolhatná az érdeklődést a modern technológia iránt. Az alábbi videó tanulsága, hogy minél drágább a játék, annál valószínűbb, hogy a gyerek csak a dobozával fog játszani.

Végül egy felvétel egy tragikus találkozásról. Azt hinnénk, hogy a kaméleon bármilyen környezethez képes alkalmazkodni, de a látottak alapján sikítófrászt kap a modern technológiától. Elképzelhető, hogy a hüllő féltékenységi rohamot kapott, amikor meglátta az Iphone 16 millió színű kijelzőjét.

Rovatok