Index Vakbarát Hírportál

Amerikai adatokat lopott az Anonymus

2011. december 26., hétfő 10:55

Egy csapat hacker és az Anonymus csoport jelezte, hogy e-maileket és bankkártya-adatokat lopott el az amerikai Stratfor biztonsági elemzőintézet honlapjáról, hozzátéve, hogy ez csak a kezdete egy egész héten át tartó karácsonyi akciónak, ami számos célpontot fog érinteni - írja a Telegraph.

Az egyik hacker szerint a cél az, hogy a megszerzett bankkártya-adatok segítségével ellpojanak egy millió dollárt, és azt karácsonyi felajánlásokra fordítsák. A résztvevők hozzáférhetővé tettek olyan fotókat, amiken állításuk szerint a számlák láthatók.

Az Anonymus csoport emellett a twitterén posztolt egy olyan linket, ahol a leírás szerint megtekinthető a Stratfor bizalmas ügyféllistája, amin olyan szervezetek is szerepelnek, mint az Egyesült Államok hadserege és légiereje, vagy a Miami rendőrség. De ez szerintük csak egy kis szelete annak a 200 gigabyte-os adatállománynak, amiben szerepelnek különböző bankok, biztonsági szervezetek vagy olyan informatikai cégek adatai is, mint az Apple vagy a Microsoft.

A Stratfor, ami az Anonymus szerint biztonsági cég létére óriási hibát vétett azzal, hogy nem titkosította megfelelően az adatokat, e-mailben arról tájékoztatta az ügyfeleit, hogy december 24-én valóban támadás érte az oldalát, és mindent megtesz a károk minimalizálására. Ugyanakkor azt cáfolták, hogy a nyilvánosságra hozott lista a tanácsadócéggel bizalmas kapcsolatban álló ügyfelek adatait tartalmazná.

A többi érintett szervezet biztonsági okokra hivatkozva nem kommentálta a híreket.

Rovatok