Index Vakbarát Hírportál

Kevesebbet torrentezünk, mint egy éve

2011. december 28., szerda 12:12

Ahol elérhető a Hulu, a Netflix, és a többi olcsó, kényelmes legális videóstreaming szolgáltatás, ott észrevehetően visszaesik a fájlcserélők forgalma – ez a fő tanulsága a Torrentfreak fájlcsereportál év végi statisztikáinak. Meg az, hogy már a pornó sem érdekli különösebben a torrentezőket.

Bő kilencmillió letöltéssel a Fast Five (itthon Halálos iramban: ötödik sebesség címen ment a mozikban) volt az év legnépszerűbb filmje a torrentoldalakon a Torrentfreak felmérése szerint. A statisztika a nagy nemzetközi torrenttrackerek publikus adatai alapján készült. A dobogón a Másnaposok 2 és a Thor követi, meglepő módon az év legnagyobb mozis kasszasikerei közül a Harry Potter csak a tizedik, a Transformers 3 és a Karib-tenger kalózai 4 pedig be se került a top10-be. Ott vannak viszont helyettük olyan, a mozipénztáraknál nem túl fényesen teljesítő filmek, mint az Álomháború vagy a 127 óra.

A becsült letöltési számok látványosan alacsonyabbak, mint a tavalyi év végi listán voltak. 2010 végén az Avatar 16 millió letöltéssel tarolt (pedig ha valami, hát ez a film tényleg moziban, óriási vásznon, 3d-ben az igazi), és a top10 mindegyik helyezettje magasabb letöltési számokat mutatott, mint idén. Az idei legnépszerűbb Fast Five tavaly csak az ötödik lett volna. A letöltések száma csökkent, azonban az aktív bittorrent-felhasználóké nem. Ennek több oka lehet: vagy átszoktak a torrentezők más beszerzési forrásokra (mint a Megaupload és társai, esetleg illegális streamek), vagy egyszerűen több film között oszlik meg a fájlcserélők figyelme, esetleg az olcsó, és a torrenttel összemérhető választékot nyújtó legális alternatívák felé fordultak.

A torrentportál második statisztikája, ami a legtöbbet letöltött tévésorozatokról szól, a harmadik variációt támasztja alá. A két legnépszerűbb sorozat a torrentezők körében a Dexter és a Trónok harca volt, epizódonként átlagban 3,6, illetve 3,4 millió letöltéssel. Mindkét sorozat fizetős kábelcsatornán (a Showtime-on, illetve az HBO-n) fut, a legális streamszolgáltatóknál nem elérhetők. A két sorozatnál az epizódonkénti letöltések száma így magasabb volt az amerikai tévénézőkéinél is. A toplistán következő tagjai az amerikai tévék idei sztárjai, a Big Bang Theory, a Dr. House és az Így jártam anyátokkal a tévében hétről hétre 10-15 millió nézőt vonzanak, a letöltéseknél csak 2,5-3 milliót.

A sorozatoknál évek óta érzékelhető trend a letöltések számának csökkenése. Még érdekesebb az, hogy ez hogyan adódik össze: az amerikai ip-címekről indított letöltések meredeken esnek, az európai és ausztrál fájlcserélők viszont tartják a szintet. Ez pontosan egybevág a két nagy legális streamelő oldal, a Hulu és a Netflix elérhetőségével. Még inkább hangsúlyozta ezt a jelenséget a netezők reakciója a Fox tévécsatorna kísérletére, amikor augusztusban a szokásos, egynapos késést a sorozatepizódok tévés és Hulu.com-os bemutatói között nyolcnaposra növelte. A Fox sorozatainak bittorrentes forgalma amerikai ip-címekről 110-190 százalékkal ugrott meg, gyakorlatilag azonnal.

A harmadik statisztika az egyik legnagyobb nyílt torrent tracker, a Kickasstorrents keresőjébe beírt kifejezéseket rangsorolja. Meglepő módon a tíz leggyakoribb keresésből csak egy vonatkozik egy konkrét tartalomra (a Thor a kilencedik helyen). A legtöbb keresés az „ita” és „french” szavakra, vagyis általánosan olasz, illetve francia nyelvű tartalmakra történt, a harmadik helyezést a 2011 keresőkifejezés érte el. Csak az ötödik a felnőtt tartalmakat jelző xxx, és a 19. a porn. A pornónál népszerűbbnek bizonyult a keresések között a pankráció és a Kung-fu panda is.

A legtöbbet keresett filmek toplistája nagyjából egybevág a legtöbbet letöltöttekével, a lista élmezőnyében a Thor, a Harry Potter, a Zöld lámpás és a Transformers található, a tévésorozatok között a Glee, a True Blood és a Trónok harca volt a legnépszerűbb. A torrentet ma már túlnyomórészt filmek és tévésorozatok terjesztésére használják, ezt jól jelzi, hogy a keresési toplista első 50 helyére csak egy zenével kapcsolatos kifejezés került be (a brit énekesnő, Adele a 44. helyen), videojátékokkal kapcsolatos szintén egy (a Sony kézikonzolja, a PSP a 11. helyen), szoftverekre utaló pedig kettő: a Windows 7 és a Mac (23., és 39. hely).

Rovatok