Index Vakbarát Hírportál

Az Ericsson beperli a ZTE-t

2011. április 4., hétfő 11:05

Elméregesedett a helyzet a svéd Ericsson és a kínai ZTE között, mert a két cég nehezen tud megallapodni néhány távközlési szabadalom licencdíjáról. Az Ericsson három országban nyújtott be keresetet riválisa ellen, erre a ZTE azt válaszolta, hogy ellenper indítását is fontolóra veszi.

Hónapok óta keringenek pletykák arról, hogy szabadalmi vita alakult ki az Ericsson és a ZTE között, de Hans Vertberg, az Ericsson vezérigazgatója március elején még azt mondta, hogy az ilyen ügyek inkább a készülékgyártók piacán jellemzőek. Úgy látszik, a svéd elektronikai óriás meggondolta magát, talán nem tudta türelemmel nézni, hogy a ZTE jelentős terjeszkedésbe kezdett a fejlett országokban is. Sőt a kínai cég mobiltelefonjaival és táblagépeivel is betört Nyugat-Európába.

Az Ericsson múlt pénteken nyújtotta be a kereseteket Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Németországban. A cég azt mondja, hogy évekig próbált megegyezésre jutni a ZTE-vel a licencdíjakról. A szóban forgó szabadalmak főleg a 3G hálózatokon használt WCDMA technológiát érintik.

Wang Haibo, a ZTE szellemi termékekért felelős igazgatója azt nyilatkozta a Market Watchnak, hogy az Ericsson is sérti a ZTE szabadalmait, ezért megfontolják, hogy pert indítanak ellene. Még nem tudni, hol nyújtanák be a keresetet. A ZTE egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást az Ericsson által benyújtott keresetekről, és Wang azt mondta, hogy nyitottak a licencmegállapodásra.

Jelenleg a ZTE-nek 10,9 százalékos részesedése van a mobil infrastruktúrák 15,2 milliárd dolláros piacán, és ezzel negyedik helyezett a Nokia Siemens Networks, az Ericcson és a szintén kínai Huawei mögött.

Rovatok