Index Vakbarát Hírportál

Megosztva olcsóbb a mobilnet

2011. április 4., hétfő 09:15

Táblagépek, okostelefonok és ekönyvolvasók százezrei jelennek meg idén a magyar felhasználóknál, és a szolgáltatók valószínűleg már dörzsölik a tenyerüket, hogy milyen sok mobilinternetes díjcsomagot tudnak eladni. Csakhogy túl drága lenne külön havidíjat fizetni minden egyes eszköz után, ráadásul a 3G-s kütyük többe kerülnek. Az iPad 2 wifis változata például 37 ezer forinttal olcsóbb, mint a 3G-s, míg egy usb-modemért hűségszerződés nélkül 15-40 ezer forintot kérnek.

Platform a wifin

Ezt a felárat megspórolhatjuk, ha lemondunk a beépített 3G-ről. De még így is lehet mobilnetünk. A Novatell Wireless másfél évvel ezelőtt dobta piacra a Mifi nevű hordozható routert, amellyel egyszerre öt eszköznek adhatunk internetelérést. Ennek megjelent egy új változata, a 3352-es modell, amelyben változatlanul 7,2 megabit a letöltési sebesség, és még mindig 4 órán át lehet folyamatosan internetezni. Az újítás az, hogy felkerült a kütyüre egy operációs rendszer, amelyen szoftverek is futtathatók.

Amikor a gépünkkel vagy a telefonunkkal a Mifi 3352-re csatlakozunk, a böngészőben először egy adminisztrációs felület jelenik meg. Itt kell csatlakozni a mobilnetre, és itt vannak az extra szoftverek is. Nagyon jó ötlet volt a Novateltől, hogy a Mifit platformmá alakította át, hiszen így minden eszközön elérhetjük ugyanazokat az extra szolgáltatásokat.

A kivitelezés még kezdetleges, jelenleg csak azt a négy widgetet használhatjuk, amit gyárilag feltelepítettek a kütyüre. Az sms-kezelő és az adatforgalmat figyelő program nagyon alap, más hotspotnál ezek a kezelőprogram részei. A Mifiben viszont gps is van, és az egy widget megmondja a várható helyi időjárást, a másik a térképen mutatja meg, hol vagyunk. Az AT&T-nek szállított Mifiben már DLNA médiaszerver is van, tehát a készülékbe helyezett microSD memóriakártyáról filmeket és zenéket játszatunk le az eszközeiknek. Jó lenne, ha ez az európai változatban is megjelenne.

A földrajzi koordinátákat egyébként nemcsak a Mifi szoftverei tudják felhasználni, hanem mindegyik wifin csatlakozó eszköz is. Egy Androidos okostelefonból kivettem a SIM-kártyát, lekapcsoltam a saját gps-ét, és amikor felcsatlakoztam vele a Mifire, a Google Maps térképén hamarosan megjelent a tartózkodási helyemet jelző kék nyilacska. A Mifi túl lassan frissít ahhoz, hogy vezetés közben navigáljunk vele, de azt azért ki tudjuk deríteni, merre járunk éppen. A wifis iPad 2-ben nincs gps, de ez nem gond, mert a routertől is megkaphatjuk a koordinátákat.

Független forintok

Mindhárom szolgáltató árul ilyen, vagy ehhez hasonló hordozható hotspotot. A Vodafone Huawei gyártmányú eszközében alapból benne van egy médiaszerver, a T-Mobile pedig ingyen adja a kütyüjét, ha az ügyfél két évre bevállal egy izmosabb mobilnetes díjcsomagot. A Telenor a Mifi korábbi változatát árulja, két év hűséggel tízezerért. A szolgáltatótól független Mifi előnye, hogy külföldi utakon nem kell roamingolni, ha veszünk egy helyi SIM-kártyát. Így megtehetjük azt is, hogy a telefonunkban a hívásokhoz megtartjuk a magyar SIM-et, viszont a kedvezőbb helyi tarifával csatlakozunk az internetre.

A teszteszközt a MobilX-től kaptuk kölcsön.

Rovatok