Index Vakbarát Hírportál

Miért jobb a 4G?

2011. április 7., csütörtök 10:36

Kemény csaták várhatók a mobil távközlésben a 4G, vagyis a negyedik generációs szolgáltatások megjelenése miatt. A mobilszolgáltatók azzal esnek egymásnak, hogy náluk sokkal 4G-sebb a hálózat, mint másnál. Most is ugyanez történik a 3G-n, Magyarországon például a Vodafone és a T-Mobile kezdett iszapbirkózásba, és a Gazdasági Versenyhivatalt is meghívták döntőbírónak.

Elveszítik a szemfényt

Ennél is izgalmasabbak a mérnökök és a marketingesek háttérben zajló küzdelme. A marketingesek ugyanis azt mondják, hogy már megjelentek a 4G hálózatok, de a műszaki szempontból valódi 4G-nek tekinthető rendszereket még csak laboratóriumokban bujkáló fehérköpenyes szakik láttak. És ez még sokáig így is lesz.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) meghatározása szerint csak az a hálózat tekinthető negyedik generációsnak (4G), amelyik teljesen IP-alapú, és menet közben nagyjából 100 megabites adatátviteli sebességet biztosít, gyalogosan vagy helyhez kötötten pedig 1 gigabitet. Most nincs olyan hálózat, amelyik teljesítené ezt a követelményt. A 4G-nek tekinthető adathálózatok az LTE Advanced és a WiMax 2.0 lesznek, ezeknek szabványosítása jelenleg is folyamatban van.

Sajnos a műszaki szakikon kívül senkit nem érdekel, hogy az ITU szerint mi a 4G. Olyat még nem látott a világ, hogy vállalatok dollármilliárdokért bevezetnek egy új technológiát, adnak neki egy jól hangzó nevet, majd a végén bejelentik, hogy bocs, ez mégsem az. Elkészültek a 4G-t hirdető brosúrák, egéralátétek és bögrék, bolti eladók ezreit képezték ki.

A valóság ezzel szemben az

Amit most a mobilszolgáltatók 4G néven bevezetnek, az valójában a 3,9G. Katasztrofális elnevezés, és igazuk van a marketingeseknek, hogy ezt nem vállalták be. Odaállni az ügyfél elé, hogy váltson 3,5 vagy 3,75G-ről a vadonatúj 3,9G-re? Szerencsétlen eladót körberöhögnék.

Az Egyesült Államokban, Németországban és Svédországban kiépülő LTE hálózat (így, Advanced nélkül) csupán néhány tíz megabites letöltési sebességet nyújt az ügyfeleknek. Egyelőre szó sincs száz és ezer megabitről. Mi lesz így a valódi 4G sorsa, amikor tényleg elérhetővé válnak az LTE Advanced hálózatok és eszközök? Majd lesz Turbó/Megazork/Hiper/Szuper 4G, amin már gigabittel jön a mobilunkra a holografikus Maunikasó.

A Telkó cikkeiből

Az első és az utolsó mobilunk
Nem lehetett vele sms-t írni, csak fogadni. Duke Nukem polifónikus csengőhang. Westel. Bokorból végrehajtott szégyenlős hívás. Nyolc indexes szerző első élményei évtizedes távlatból.
Mindenki nyer az olcsó frekvencián
A hírközlési hatóság elmagyarázta, hogy miért jó, ha nem szívatják a szolgáltatókat. Például vidéken is könnyebb lesz szélessávú mobilnetet nyújtani a lakosságnak.

A helyzet változatlan

Magyarországon a mobilhálózatok most a 3,75G-nek nevezett fejlettségi szinten vannak. Bizonyára emlékeznek a 3G megjelenésére, a szolgáltatók nagy csinnadrattával vezették be a korábbi GPRS-nél és EDGE-nél valamivel gyorsabb, 384 kbps letöltési sebességet biztosító hálózatot, amelyen már videotelefonálni is lehetett.

2006-ban már a 3,5G is megjelent, ez volt a megabites letöltési sebességet adó HSDPA. A laptoppal is jól használható mobilnet eleinte csak másfél megabites volt, de a szolgáltatók azóta is folyamatosan növelik a sebességet. A Belvárosban már 21 megabitnél járunk, máshol 7,2-14,4 megabit a limit, és tudni kell, hogy ez csak elméleti maximum, valójában a felhasználók 2-3 megás letöltési sebességet érzékelhetnek. Az elmúlt években a HSUPA is megjelent, tehát már a feltöltési sebesség is megabites (itt 5,76 Mbps a limit), és ezzel lettek 3,75G-sek a magyar hálózatok.

Rovatok