Index Vakbarát Hírportál

Mindenki nyer az olcsó frekvencián

2011. április 11., hétfő 13:29 | aznap frissítve

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szédítő sebességgel, másfél héttel az új frekvenciadíjak bevezetése után sikeresen megszervezett egy sajtótájékoztatót a témáról. Szalai Annamária, az NMHH elnöke elmondta, hogy komoly előkészítő munka előzte meg a rendelet megszületését, a szolgáltatókkal szorosan együttműködtek. Az NMHH január elsején kapott lehetőséget arra, hogy bizonyos területeken - és ide tartoznak a frekvenciadíjak is - rendeleteket alkosson. Szalai Annamária szerint ennek köszönhetően gyorsabban tudnak döntéseket hozni, amire jó példa az április 1-én hatályba lépett frekvenciadíj-rendelet.

A korábbi rendelet az 2008-as módosítás ellenére is elavult volt, mert nem ösztönözte beruházásra a szolgáltatókat. Az új rendelet azonban a szolgáltatónak és az előfizetőknek is jó, mert a szűk felhasználói kört elérő, alacsonyabb forgalmú területeken megkönnyíti a beruházást, a lefedettség bővítését.

A hétfői sajtótájékoztatón a Vodafone, a Telenor és a Magyar Telekom igazgatói is megjelentek, és mindhárman elmondták, hogy nagyon régóta vártak erre a rendeletre. Marchart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy minden olyan megtakarítást, ami a díjrendelettel elérhető, azt az előfizetők javára fordítanak. Ebből persze nem a havidíjak csökkenésére kell következtetni, hanem inkább arra, hogy a Voda olyan helyre is elviheti a szélessávot,  ahová eddig nem tudta. Marchart Pál azt is kihangsúlyozta, hogy a mostani rendelet csak az első fontos lépés azon az úton, amely ahhoz vezet, hogy a magyar frekvenciadíj mértéke megközelítse az uniós átlagot. A frekvenciadíj ugyanis hazánkban még így is sokkal magasabb, mint sok más tagállamban.

Az április 1-től hatályos sávos frekvenciadíjnak a szolgáltató szempontjából  az a lényege, hogy nem bázisállomásonként kell fizetnie. Christopher Mattheissen Magyar Telekom-vezér kihangsúlyozta, hogy nem csökken a frekvenciadíj, hanem nem növekszik tovább.

A piacvezető szolgáltató vezetője úgy véli, lefedettségben nem áll rosszul az ország , de nagy változás előtt állunk. Például jön az LTE, amely a mostani 3G pár megabit per másodperces sebességének a többszörösét biztosítja majd. Christopher Mattheissen szerint az új díjstruktúra segítségével megvalósítható az EU célja, és 100 százalékos országos szélessávú lefedettség.

A tavaly december végén felszabadult, aukció előtt álló frekvenciák témája is előkerült a sajtótájékoztatón. Mátrai Gábor, az NMHH elnökhelyettese elmondta, hogy reményei szerint még 2011 első félévében kiírják a pályázatot, erről azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak kell meghoznia a döntést.

Rovatok