Index Vakbarát Hírportál

Az internet elsötétítésével fenyeget a SOPA-ellenes szövetség

2012. január 2., hétfő 11:19

„Meg vagyok döbbenve, hogy a törvényhozóink olyan szabályozást akarnak bevezetni, ami a világ legborzasztóbb diktatúráival emelne bennünket egy szintre" – mondta Sergey Brin Google-vezér a SOPA (Stop Online Piracy Act) néven elhíresült amerikai törvénytervezetről, mielőtt az internet 15 befolyásos személyiségével együtt nyílt levelet írt volna a kongresszusnak, amiben arra kéri a szenátorokat, gondolják át még egyszer a tervüket. A törvény vitáját és szavazását azóta többször elhalasztották, a jelenlegi tervek szerint január 24-én kerül a szenátus elé. A tiltakozás hullámai közben egyre magasabbra csapnak.

December közepén a Wikipedia már belengette az oldal átmeneti elsötétítésének lehetőségét, mint a tiltakozás egyik eszközét (az enciklopédia olasz kiadásának már volt egy ilyen akciója, sikerült is hozzájárulni vele az olasz médiatörvény megváltoztatásához), most pedig a Net Coalition nevű szervezet célozgat egy hasonló, jóval nagyobb nagyságrendű akcióra.

„Komoly beszélgetéseken vagyunk túl ebben a témában” – mondta Markham Erickson, a szövetség szóvivője a CNET-nek. A koalíció tagja többek között a Google, a Facebook, az Amazon, a Yahoo, az Ebay, Arianna Huffington, a Huffington Post alapító-főszerkesztője, a Twitter és a LinkedIn alapítói, illetve a Netscape alapítójából az online biznisz egyik legbefolyásosabb befektetőjévé vált Marc Andreessen. Ha tiltakozásul az összes tag átmenetileg felfüggesztené az oldalai működését, százmilliók számára állna meg az élet az interneten.

A cenzúratörvénynek is nevezett SOPA elleni támadások már több kisebb győzelemre vezettek a tiltakozók részéről. A GoDaddy doménszolgáltató kilépett a törvény támogatói közül, miután bojkottot hirdettek ellene a felhasználók, 2011 utolsó napjaiban pedig a három legnagyobb videojátékos cég, a Nintendo, az Electronic Arts, és a Sony videojátékos részlege hátrált ki egyszerre a törvénytervezet mögül. Különösen a Sony lépése érdekes, hiszen a cég zenei és filmes divíziói a törvénytervezet melletti legerősebb lobbisták közé számítanak.

A tiltakozás másik formáját hirdette meg a Tumblr mikroblogszolgáltató. Arra kérték a felhasználóikat, hogy hívják fel telefonon a saját szenátusi képviselőjüket, és személyesen kérjék meg arra, hogy ne támogassa a törvényt. Az akcióhoz VoIP-alapú, egy kattintásra működő online telefont is biztosított a Tumblr, így pontos statisztikákat is tudott készíteni arról, mennyien éltek a lehetőséggel. 14 óra leforgása alatt 87 ezer amerikai felhasználó telefonált a képviselőjének, akik összesen 1293 órányi beszélgetésben érveltek a SOPA ellen.

Mi a baj a SOPA-val?

A törvénytervezetből ugyan az eredeti szöveghez képest már kivettek néhány vadabb szabályozási javaslatot, még mindig több helyen megy szembe az internet, a közösségi média alapelveivel, és jogászok szerint az amerikai alkotmánnyal is. A SOPA azzal próbálja visszaszorítani az online kalózkodást, hogy a webes szolgáltatókat tenné felelőssé a felhasználóik jogellenes tartalmaiért, az internetszolgáltatóknál bevezetett tűzfallal blokkolná a jogsértőnek tartott oldalakat, és megtiltaná az online fizetési megoldásokkal, és hirdetéskiszolgálással foglalkozó cégeknek, hogy ilyen oldalakkal üzleteljenek. A törvény ellenzői szerint ez gyakorlatilag a korlátlan cenzúra lehetőségét adná a szórakoztatóipari lobbi kezébe, miközben az igazi nagyipari kalózok könnyedén kijátszhatnák a rendszert.

Rovatok