Index Vakbarát Hírportál

Könnyen hekkelhetők az újabb routerek

2012. január 2., hétfő 11:14

December végén szakemberek szinte az összes, újabban eladott vezeték nélküli routereket érintő sebezhetőséget hoztak nyilvánosságra.A módszert Stefan Viehböck írta le blogjában, illetve egy részletes  dokumentumban. A kutató szerint a sérülékenység a széles körben használt, az informatikában járatlan felhasználók megsegítésére kialakított Wi-Fi Protected Setup (WPS) szabványban található. A WPS-t azért hozták létre, hogy bárki egyszerűen és gyorsan csatlakozhasson a jelszóval védett hálózatokhoz is.

A világon sokmillió, ezzel a technológiával felszerelt készüléket hoztak forgalomba, a nagy gyártók többsége kínálja – a legtöbbször alapértelmezetten – ezt az opciót, például a Belkin, a D-Link Systems, a Cisco Linksys, és a Netgear is. A WPS használatakor általában egy, a készülékre felragasztott nyolc számjegyből álló PIN-kódot kell megadni a csatlakozó készüléken, illetve a routeren.

Viehböck-től függetlenül egy másik kutató, Craig Heffner is felfedezte a biztonsági rést. A problémát az okozza, ahogy a router a helytelenül bevitt PIN-kódokra reagál: amikor megkapja a kódot, akkor a készülék a WPS-t használja annak ellenőrzésére, hogy a nyolcjegyű számsor első vagy második fele helyes-e. Ez az információ egy hekkernek bőségesen elég.

Néhány óra elég

Normál esetben a nyolc számjegy százmillió kombinációt jelent, amelynek végigzongorázása (az összes variáció kipróbálásával járó úgynevezett brute force támadás) körülbelül fél évig tartana a mai módszerekkel és lehetőségekkel számolva, vagyis meglehetősen biztonságosnak számít. Viszont, mivel a támadó megkapja a WPS által küldött üzenetet, vagyis, hogy a kód fele helyes-e, ráadásul az utolsó számjegy egy úgynevezett ellenőrző összeg (checksum), ezért legfeljebb 11 ezer variációt kell kipróbálnia, ami néhány óra alatt végrehajtható.

Viehböck jelentette a sebezhetőséget a CERT-nek (U. S. Computer Emergency Readiness Team), akik regisztrálták a hibát, de megoldás egyelőre még nincs („We are currently unaware of a practical solution to this problem”), ugyanis a gyártók eddig nem reagáltak érdemben a kutatók figyelmeztetéseire. Egyetlen módszer van jelenleg, amely teljelesen biztonságossá tehető a routert: le kell tiltani a – sokszor alapértelmezetten bekapcsolt – WPS-t.

Rovatok