Index Vakbarát Hírportál

Húszmilliót kalapozott össze a Wikipedia

2012. január 3., kedd 12:01

Befejeződött a Wikipedia 2011-es nagy adománygyűjtő akciója. A terv sikerrel járt, több mint egymillió adományozó összesen 20 millió dollárt (csaknem ötmilliárd forintot) adott össze az oldal fenntartására, így az továbbra is megőrizheti függetlenségét és reklámmentességét.

A Wikipedia az internet ötödik legnagyobb látogatottságú oldala, önkéntesek írják és szerkesztik, a karbantartását pedig a nonprofit Wikipedia alapítvány végzi. Az oldal éves fenntartási költségét 28,3 millió dollárra tervezik idén, ez jórészt a sávszélesség bérlésére, szerverek fenntartására és karbantartására megy el. Az alapítvány kevesebb mint száz embert foglalkoztat, ez a töredéke annak, amennyivel hasonló méretű oldalak működnek. A mostani akció bevételéből nagyjából az éves költségvetés háromnegyedét tudják fedezni, a maradékot év közben is csordogáló, magánemberektől származó adományokból, illetve alapítványi támogatásokból tervezik összehozni. Rendszeresen nagyobb adományokkal támogatja a Wikipediát például az egykori General Motors-elnök, Alfred P. Sloan alapítványa.

A Wikipedia 2003 óta tart rendszeresen adománygyűjtő akciókat az oldal fenntartásának finanszírozására. Ekkoriban az oldalt még egyetlen szerver szolgálta ki. Ma már több száz szerver dolgozik azon, hogy a másodpercenként beérkező, százezres nagyságrendű adatlekérést. Havonta 470 millió látogatót szolgálnak ki a Wikipedia szerverei. A rendszer szoftveres háttere egyébként Ubuntu Linux alapokon áll.

Az adománygyűjtés 2008 óta indult be igazán, az akkor nagy sikerként ünnepelt 4,5 milliós bevételt mára sikerült megnégyszerezni. Az összegből bővítik a Wikipedia szerverparkját, sokat fordítanak belőle mobilos alkalmazások fejlesztésére, és az alapítvány jogi ügyekre elkülönített tartalékába is jut belőle. A fő cél az volt, hogy továbbra se kelljen hirdetéseket tenni az enciklopédia oldalaira, vagy bármilyen szinten feladni az oldal függetlenségét. Ez most is sikerült, így a Wikipedia maradhat továbbra is az internet igazán nagy látogatottságú oldalai között az egyetlen reklámmentes.

Az idei adománygyűjtő akciót az egyes szócikkek felett megjelenő, önkéntes Wikipedia-szerkesztők arcképeit, és személyes üzeneteit tartalmazó hirdetésekre építették. 2011 végén az online underground egyik kedvenc viccévé vált olyan szócikkekre vadászni az enciklopédiában, amelyeknél fura hatást kelt a címszó illusztrációjaként is értelmezhető arc. A „rape fantasy” (nemi erőszakkal kapcsolatos fantáziálás) bejegyzés felett például személyesen az oldal alapítójának, Jimmy Walesnek az arca volt látható – és még ezernyi hasonlót lehetett találni.

Rovatok