Index Vakbarát Hírportál

Hibás csipek miatt perelik az AMD-t

2012. január 5., csütörtök 13:52

A világ legnagyobb notebookgyártója, az ismert pécémárkák legtöbbje számára számítógépeket előállító Quanta Computer szerződésszegésre és csalásra hivatkozva pert indított az AMD ellen. A tajvani gyártó azt állítja: az amerikai csiptervező vállalat hibás termékeket szállított neki. A Quanta garanciális kötelezettségek elmulasztásával, szerződésszegéssel, csalással és megtévesztéssel vádolja az AMD-t.

Az esetről elsőként beszámoló Bloomberg szerint az AMD 2006-ban felvásárlással megszerezett, grafikus gyorsítókat fejlesztő üzletága egyes csipjeinek hőtűrő képessége nem felelt meg az elvárásoknak, ezért a lapkák alkalmatlanok voltak notebookokban történő felhasználásra. A kaliforniai San Jose szövetségi bíróságához benyújtott keresetből kiderül, hogy ezeket az NEC számára gyártott noteszgépekbe építették be, melyek később meghibásodtak. A Quantát emiatt jelentős kár érte mind a forgalma, mind a nyeresége tekintetében – áll a nem számszerűsített összegű kártérítés megítélését kérő periratban.

A kérdéses alkatrész a korabeli Intel processzorok kiszolgálására készült, integrált grafikus magot tartalmazó ATI RS600ME északi híd, melyet 2006-ban mutattak be, és már évek óta nem forgalmaznak. A vállalat szóvivője elmondta: vitatják a tajvani szerződéses gyártó állításait, amelyek szerintük minden alapot nélkülöznek. Más ügyféltől hasonló panasz nem érkezett a csipre, és a Quanta maga is elismeri, hogy ugyanezt az északi hidat egy másik, szintén az NEC számára nagy tételben készült konfigurációba is beépítették, és ott nem jelentkezett ilyen probléma.

Rovatok