Index Vakbarát Hírportál

Svédországban vallás lett a fájlcserélés

2012. január 5., csütörtök 14:48

Kétszeri elutasítás után a svéd hatóságok elfogadták a Kopimizmus Missziós Egyházának kérvényét, és hivatalosan elismerték vallásként a fájlcserélésbe vetett hit köré szerveződő közösséget. Az egyházat tavaly alapította egy Isak Gerson nevű filozófiahallgató egyetemista, jelenleg 3000 tagjuk van, és amióta bekerültek a hírekbe a hivatalos elismeréssel, ez meredeken emelkedik.

Az egyházként való elismerés persze még nem jelenti azt, hogy a jogvédett tartalmak megosztása, és egyes esetekben a letöltésük is ne ütközne törvénybe, de Gerson szerint ez jó kezdő lépés ahhoz, hogy átalakítsák, és a kor szelleméhez igazítsák a szerzői jogi törvényeket. Hitvallásuk alapja az, hogy az információ értéket hordoz, és a megosztással és másolással ezt az értéket lehet megsokszorozni, amivel pedig minden érintett jól jár.

Hogy maga a tagság mennyire veszi komolyan az egyházat, aminek a neve a svéd kopirea, vagyis másolni igéből származik, szent szimbólumai pedig a Ctrl-C és a Ctrl-V, nem tudni. Mindenesetre az egyház spirituális vezetőjeként Gerson minden internetezőt szívesen lát a közösségben.

Rovatok