Index Vakbarát Hírportál

Hazai fejlesztésű hangosítási technika

2012. január 6., péntek 16:57

A jelenleg használt jelátalakítók a hang nyomását érzékelik, ám az új alapelven működő fejlesztés a rezgéseket fogja fel. A Kárpáti Zoltán által feltalált pick-up képes elektromos jellé alakítani a megszólaló húrok rezgéseinek teljes amplitudófázisát. Kárpáti szerint minden esély megvan arra, hogy a jelenlegi változat alkalmas legyen a hegedű sokszínű hangjainak tökéletes közvetítésére is. A parányi műszer az emberi fülhöz hasonlóan képes a legösszetettebben szóló hegedűhangokat is elemeire bontani, alkalmazásával pedig kiiktatható a mikrofon. Ez azért is hasznosnak bizonyulhat, mert a feltaláló szerint a mikrofon nem képes továbbítani a hangszer rendkívül összetett rezgéseit.

Kárpáti jelátalakítójához hasonlót sehol sem ismernek és nem is gyártanak a világon. A pick-up nagybőgőn már kiválóan működik: Pengő Csaba nagybőgős 2009 óta alkalmazza. Honlapján azt írja Kárpáti újításáról, hogy a kondenzátor pick-up egyesíti a piezzo pick-upok és a mikrofon előnyeit.

A technológia képességeit bemutató CD egy-két héten belül elkészül. Ennek segítségével a szakma és a zenei élet szereplői meggyőződhetnek arról, hogy a gyulai fejlesztésű pick-up még a legnagyobb szakmai kihívást jelentő hegedűnél is hibátlanul közvetíti a hangot. Kárpáti nyolc éven át dolgozott találmányán – a Magyar Szabadalmi Hivatalnál 2007-ben jegyeztette be a védjegyoltalmat a termék a gyártásra és forgalmazásra. A kapacitív elven működő pick-up a műszerész mester szerint forradalmasíthatja a hegedűkoncerteket, a dzsessz-, a klezmer- és a tánczenét, valamint minden olyan hangosításra szoruló előadást, ahol szerepelnek húros hangszerek.

Rovatok