Index Vakbarát Hírportál

Két hét alatt épült fel egy harmincemeletes felhőkarcoló

2012. január 9., hétfő 11:53

Előregyártott elemekből sikerült felépíteni a harmincemeletes hotel prototípusát, mindössze 360 óra alatt. A gondosan dokumentált építkezés gyorsított felvételen döbbenetes látványt nyújt.

Mindössze tizenöt nap leforgása alatt épített fel a kínai Broad Corporation egy harmincemeletes toronyházat. A hotelként működő épület alapterülete 17 ezer négyzetméter, az előre gyártott elemeket pedig 0,2 milliméteres pontossággal építették meg, hogy az összeállítás során az utómunkálatokkal már ne is kelljen foglalkozni.

A Dongting-tó közelében felépített toronyház ennek ellenére strapabíró, gondosan megtervezett épület. A szigetelést a hat hüvelyk vastag üvegfal biztosítja, a klímát hőcserélővel szabályozzák, a levegő tisztaságára pedig három fokozatban működő légszűrők ügyelnek. Kína súlyosan szennyezett levegőjét ismerve ez ugyancsak hasznosnak tűnik; a berendezésnek köszönhetően a hotelben hússzor tisztább a levegő, mint az épületen kívül. A négyrétegű ablakpanelek ráadásul különböző árnyalatokban sötétíthetők is.

Az építkezés kezdete előtt a China Academy of Building Research elkészítette az épület 1:49 arányú modelljét is, amellyel a szeizmikus ellenállást tesztelték. A vizsgálatok során kiderült, hogy a toronyház a kilences erősségű földrengésnek is képes ellenállni.

Nem ez az első eset, hogy Kína bebizonyította, milyen hihetetlen tempóban képesek építkezni. A korábbi rekordot szintén a Broad Corporation tartja; az általuk tervezett, 15 emeletes toronyház felépítéséhez csupán hat napra volt szükség.

Rovatok