Index Vakbarát Hírportál

Sérült gépeket tart rendszerben az Airbus

2012. január 10., kedd 11:41

Ausztrál repülőgép-tervező mérnökök szerint a világszerte rendszerben álló Airbus A380-as utasszállító repülőgépekkel nem lenne szabad felszállni. A közelmúltban ugyanis kisebb repedéseket fedeztek fel a Singapore Airlines és a Quantas Airways által üzemeltetett gépek szárnyain. Steve Purvinas, az Australian Licensed Aircraft Engineers Association titkára a BBC-nek nyilatkozva elmondta: nem érdemes kockáztatni, amikor emberéletekről van szó, azt remélve, hogy a gépek kitartanak a négyévente esedékes felülvizsgálatig.

Az Airbus nyilatkozata szerint a hiba okát mostanra sikerült kideríteni, a gépek biztonságosnak mondhatók. A vállalat képviselője megerősítette, hogy a gépek szárnyain valóban találhatók apróbb repedések, de ez csak néhány A380-as gépet érint, maga a hiba pedig nem nevezhető kritikusnak. A felülvizsgálatra és a javításra azonban csak a négyévente esedékes karbantartás alkalmával kerülhet sor.

Az Airbus hozzáállása kissé riasztónak tűnhet annak tükrében, hogy már korábban is tapasztaltak problémákat az A380-as modellekkel. 2010-ben egy gép Szingapúrban hajtott végre kényszerleszállást, miután a gép Rolls-Royce Trent 900-as motorja felrobbant. A Rolls-Royce akkor beismerte, hogy a motor valóban hibás volt, a gépet üzemeltető Qantas pedig két hétre kivonta a sérült A380-ast a forgalomból.

Rovatok