Index Vakbarát Hírportál

Gyártásra kész a hatezer forintos pécé

2012. január 12., csütörtök 11:40

Az angol Raspberry Pi Alapítvány bejelentette, hogy megkezdik az általuk kifejlesztett olcsó linuxos számítógépek gyártását. Az eredetileg gyerekeknek és oktatási célra szánt, de számos egyéb területen is felhasználható, bankkártya méretű gépből két konfiguráció lesz elérhető, az egyik 25, a másik 35 dolláros áron. A szervezet a gépet világszerte tervezi forgalmazni, nem csupán az Egyesült Királyságban.

A Raspberry Pi nem teljes értékű pc, hanem a személyi számítógépek egyik őspéldányának tartott Apple I-hez hasonlóan csupán a legfontosabb chipeket és csatlakozókat tartalmazó alaplap. Az első széria csupaszon, ház nélkül lesz megvásárolható, házat csak később terveznek árulni hozzá. Ahhoz, hogy a jelenlegi árfolyamon nagyjából 6100 és 8500 forintba kerülő lapokat használni lehessen, kell még legalább egy billentyűzet és egy SD memóriakártya, hiszen beépített merevlemez híján ez tölti be a háttértár szerepét.

Monitorra nincs feltétlenül szükség, mert az ARM-rendszerchipre épülő gépet akár analóg televízióhoz is lehet csatlakoztatni. A különbség a két, A és B modellnek nevezett kiépítés között az, hogy az olcsóbb csak egy USB-portot és 128 MB memóriát tartalmaz, míg a drágább modellen két USB, 256 MB memória és vezetékes hálózati vezérlő is található. Az alapítvány szerint a hardver teljesítménye otthoni célra kielégítő, még blu-ray filmeket is le tud játszani.

Az extrém olcsó pécéhez egyelőre három Linuxot ajánlanak, a Debiant, a Fedorát és az ArchLinuxot. A szűkös memóriakapacitás miatt az alapítvány nem foglalkozik az Android- vagy Windows 8-kompatibilitás megteremtésével, bár nem zárják ki, hogy némi barkácsolással ezeket a platformokat is el lehet majd indítani a hardveren.
Az olcsó számítógép kifejlesztését egyébként az a tapasztalat motiválta, hogy az újabb generációk már nem foglalkoznak hobbiprogramozással, és jobb esetben is csak felhasználói számítógépes ismeretekkel jelentkeznek a felsőoktatásba. A 2009-ben alapított szervezet azzal a céllal látott munkához, hogy újra divatba hozza a Commodore- és Spectrum-korszakra jellemző otthoni programozgatást, de közben kiderült: a minigép iránt számos egyéb területről van érdeklődés.

Az alapítvány szerette volna a gyártást is az Egyesült Királyságban tartani, de erre a vámszabályozás és a költségek alacsonyan tartása miatt nem volt mód, hiába keresték hónapokon át a lehetőségeket.

Rovatok