Index Vakbarát Hírportál

Jogvédő szervezeteket támad az Anonymous

2012. január 12., csütörtök 10:40

Múlt vasárnap a finn Elisa internetszolgáltató elérhetetlenné tette az előfizetői számára a Pirate Bayt. A világ legnépszerűbb torrentoldalát a szolgáltató a kalózellenes jogvédő szervezetek követelésére hivatkozva tiltotta le. Az Anonymous hekkercsoport aktivistái bosszúból túlterheléses (DDoS) támadással bénították meg a kalózellenes szervezetek weboldalait.

A támadásról az egyik érintett, a Copyright Information and Anti-Piracy Centre (CIAPC) finn képviselője, Antti Kotilainen nyilatkozott. Beszámolója szerint a támadás nem befolyásolja a munkájukat, noha az incidenst bosszantónak tartja. Kotilainen megjegyezte, hogy egy másik szövetség, az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) finn oldalát is támadás érte. Az Anonymous nevében megszólalók a Twitteren tudatták a világgal, hogy ők a felelősek a támadásért, és addig bénítják meg a weboldalakat, amíg csak akarják.

A többi szolgáltatós sem kímélnék

Az Elisa hétfői sajtóközleményében jelentette be, hogy ideiglenesen megszünteti előfizetői hozzáférését a Pirate Bayhez és kapcsolódó oldalaihoz, mivel a végrehajtásra bírósági döntés kötelezi őket. A szolgáltató ugyanakkor azt is közölte, hogy a döntéssel szemben fellebbezést nyújtottak be a finn fellebbviteli bírósághoz.

Az IFPI hasonló intézkedés végrehajtására kötelezne még két nagy finn szolgáltatót, a TeliaSonerát és a DNA-t is. A jogvédők reményei szerint a végrehajtásra a jövő hónapban már sor kerülhet. Ha a bíróság a két szolgáltatót is korlátozásra kényszeríti, a finnek nyolcvan százaléka már nem érheti el a Pirate Bayt. Az Anonymous erre hivatkozva további támadásokat helyezett kilátásba.

Az IFPI Finland egy további, szintén a Pirate Bayjel kapcsolatos eljárást indított Finnországban: a nagy kiadókkal szövetkezve kártérítési pert kezdeményeznek. Az IFPI képviselői szerint kevés esélyük van arra, hogy pert nyerjenek a torrentoldal három működtetője, Peter Sunde, Fredrik Neij és Gottfrid Svartholm Warg ellen, noha Svédországban már jogerősen elítélték őket.

Rovatok