Index Vakbarát Hírportál

Murdoch a twitteren szólt be Obamának és a Google-nek

2012. január 15., vasárnap 23:23

"A Google a kalózkodás vezére" - írta twitterén Ruppert Murdoch médiamágnás, akit felháborított, hogy a Fehér Ház aggályait fejezte ki az internetes kalózkodás ellen a képviselőházban megalkotott törvénytervezet, a SOPA miatt. "Szóval Obama a Szilícium-völgy vámszedőihez pártolt" - kommentált Murdoch - aki amúgy nem túl aktív a twitteren, eddig csupán 72 üzenetet posztolt - szombatról vasárnapra virradó éjszaka hat üzenetben is a SOPÁ-val foglalkozott és gyalázta a Google-t.

"A Google a kalózkodás vezére, ingyen streamelik a filmeket, miközben eladják a hirdetéseket. Nem csoda, hogy dollármilliókat költenek a lobbizásra" - írta, majd igazát azzal próbálta bizonyítani, hogy a Google-n rákeresett a Mission Impossible című filmre, és több linket is talált, ahonnan ingyen le lehetett tölteni. Murdoch a filmet gyártó Fox stúdió tulajdonosa is.

"Biztos sok mindent félreértek, de a lopást nem. A Google csomó más dolgot blokkol" - írta.

A képviselőház javaslatára készült SOPA - amit még nem fogadtak el - kötelezné az internetes cégeket, hogy blokkolják a hozzáférést azokhoz az oldalakhoz, ahonnan amerikai filmeket, zeneműveket és más szellemi termékeket lehet ingyen elérni. A SOPA leállítaná az amerikai reklámhálózatok internetes hirdetéseit a kalózkodással megszerzett termékeket forgalmazó weboldalakon, a keresőmotorokat pedig eltiltanák attól, hogy ezekkel közvetlen kapcsolatot létesítsenek.

A Fehér Ház ezzel szemben szűkebb és célzottabb jogszabályt szeretne elfogadtatni, mert nem szeretnék, ha az új jogszabály megnehezítené a törvényesen működő vállalkozás, köztük az újonnan indult online cégek tevékenységét. "Minden, az internetes kalózkodás legyőzésére irányuló erőfeszítésnek óvakodnia kellene a törvényes tevékenység online cenzúrázásától és nem akadályozhatja a dinamikus nagy- és kisvállalataink innovációját" - írták ezzel kapcsolatban.

Rovatok