Index Vakbarát Hírportál

Az idősek is rákaptak a netezésre

2012. január 17., kedd 17:34

Szinte mindegyik fiatal rendszeresen internetezik, és körükben nem nagyon tud nőni a penetráció, ugyanakkor az idősek közül egyre többen ülnek a böngésző elé, és ebben a korosztályban még bőven van növekedési potenciál.

Magyarországon körülbelül 4,5 millió internetező volt 2011 harmadik negyedévében a 15-69 éves lakosság körében, vagyis az internetpenetráció elérte a 61 százalékot. A netezés gyakorisága is nőtt, a naponta internetező 15-69 évesek száma eléri a 3 milliót – derül ki az NRC piackutató cég kedden közzétett felméréséből, amelyet a MillwardBrown-TNS-Hoffmann Nemzeti Olvasottság Kutatás (NOK) 2011 harmadik negyedéves  piackutató friss felméréséből, illetve az NRC VMR kutatásából készített..

Az összes korosztályban dinamikusan nőtt az internethasználat, de az idős, 50 és 69 év közöttiek körében több mint másfélszeres volt a bővülés az elmúlt három évben. Ennek a korosztálynak még csupán a harmada böngészi a világhálót, és az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy jelentős a növekedési potenciál. Ugyanakkor a legfiatalabb korosztály lassan kezdi elérni a telítettségi szintet, a 15-24 évesek körében tízből kilencen neteznek.

A kereskedelmi szempontból legfontosabb, 18-49 éves szegmens háromnegyede elérhető az interneten. A fiatalabb, vagy magasabb státuszú alcsoportban még ennél is magasabb a penetráció szintje.

Az NRC mérései alapján a heti rendszerességgel internetezők 24 százaléka mobilhálózatra csatlakozó laptoppal is csatlakoznak az internetre. Folyamatosan nő azok aránya is, akik a mobiljukkal neteznek. Jelenleg a heti internetezők 20 százaléka böngészi a webet a mobilján legalább alkalmanként. Összességében az internetezők 33 százaléka használ valamilyen mobilinternet-elérést.

Rovatok