Index Vakbarát Hírportál

Gyíkfarok segíti az ugró robotot

2012. január 17., kedd 11:09

Az ugrással is közlekedő gyíkok stabilan landolnak a függőleges falakon. Ez úgy érik el, hogy repülés közben a farkukkal kormányozzák magukat. Ez a landolási képesség inspirálta Robert J. Fullt és csapatát a berkeleyi Kaliforniai Egyetemen egy új, kerekes robot elkészítésében. A járműre felszereltek egy súlyozott farkat, és ezzel sikeresen leutánozták a gyík landolását.

A mesterséges farkat lefelé és felfelé is lehet mozgatni, így ellensúlyozni lehet a robot derekának tömegét. A lenti videóban látszik, miként segíti a robotot ez a képesség a landolásban. A farok gyors mozgatásával a mesterséges szerkezet képes megtartani egyensúlyát a földre érkezéskor.

Látható, hogy a farok hasznos a szárazföldi manővereknél is. Egyenletlen talajon a farok nélküli verzió elveszti a kontrollt és egyszerűen az oldalára borul. Az extra testrésszel azonban a robot nem billen ki, egyszerűen átugrál az akadályokon. Az ilyen, természet által inspirált mérnöki találmányok segíthetik a robotokat a durva terepen végezhető keresési és mentési munkálatokban.

Rovatok