Index Vakbarát Hírportál

Lesz Ctrl-Alt-Del a windowsos tableteken

2012. január 18., szerda 13:56

A Microsoft, ahogy minden platformra, táblagépekre is kiadta a Windows 8 rendszerkövetelményeit. Érdekesség, hogy a Microsoft specifikálta a hibrid eszközöket eredményező, átalakítható dizájnt, ami egyre népszerűbb az Intel- és az ARM-alapú eszközöknél is.

A cég előírásai szerint a táblagépeken legalább öt hardveres gombnak kell lennie: bekapcsolás, forgás-zár, Windows gomb, hangerő fel és le. A Microsoft kikötötte azt is, hogy amennyiben a tablettel lehet telefonálni, akkor kell bele rakni GPS-t is. A kijelzőnek legalább 1366 x 768 felbontásúnak kell lennie. A panel fizikai méreteinek pedig arányosnak kell lennie a kijelzőjével. Amennyiben az eszköz képes NFC-re (érintés nélküli fizetésre), a gyártóknak ezt jól láthatóan jelezni kell. Kikötés még, hogy biztosítani kell Ctrl-Alt-Delete alternatíváját – ez így szerepel a specifikációban –, a Windows gomb és a bekapcsoló gomb együttes megnyomására újraindul a rendszer.

A feltételek között szerepel még,.hogy legalább 10 gigabájt szabad helynek kell maradnia, miután a gyári programok feltelepültek, kell 3D gyorsító, legalább 720p-s kamera, magnetometer és giroszkóp. Alap az USB 2.0, a Wifi és a 4-es verziójú Bluetooth is. A Microsoft a táblagépeknél is előírja a biztonságos bootolást (UEFI), ami a gyakorlatban megakadályozza, hogy a Windowson kívül – egyszerre – más operációs rendszer is legyen az eszközön.

Rovatok