Index Vakbarát Hírportál

Célt ért a nagy webes elsötétítés

2012. január 19., csütörtök 12:03

Véget ért a Stop Online Piracy Act (SOPA) törvénytervezet elleni tiltakozásként szervezett Blackout Day. A demonstrációhoz több száz weboldal csatlakozott, és sötétítette el az oldalait 12 vagy 24 órára, megmutatva, milyen lenne az internet a törvény megszavazása után, ami a szórakoztatóipari lobbi kezébe gyakorlatilag a korlátlan a cenzúra és a nekik nem tetsző oldalak pénzügyi ellehetetlenítésének fegyverét adná.

A demonstráció üzenete rengeteg emberhez eljutott: csak a Wikipedia tiltakozó sorait 162 millióan olvasták, és nyolcmillióan használták azt az alkalmazást, amivel a választott képviselőjük elérhetőségeit kereshetik meg, hogy aztán személyesen próbálják lebeszélni a törvény támogatásáról. A Google SOPA-ellenes petícióját egy nap alatt 4,5 millióan írták alá, a Twitteren 2,4 millió üzenet született az elsötétítésről és a törvénytervezetről egy nap alatt.  Megszólalt az akciót eddig csendesen támogató Facebook is: Mark Zuckerberg személyes üzenetében arról írt, hogy a törvénytervezet sérti az internet szabadságát. Az üzenetet néhány óta alatt közel félmillióan lájkolták, és százezren osztották meg.

Az akció ellen erőtlenül tiltakozott az amerikai zenekiadók szövetsége, az MPAA, ami közleményében felelőtlennek és veszélyes PR-fogásnak nevezte a demonstrációt, ami szerintük nem más, mint támadás a törvényhozók ellen, akik Amerikát próbálják a külföldi bűnözőktől megvédeni. A hollywoodi filmstúdiók szövetsége eközben tévés reklámkampányt indított a kalózkodásellenes törvény támogatására.

Az elsötétítés és a média figyelme nem várt sikert hozott a törvényt ellenző szövetség számára. A képviselőház elé benyújtandó SOPA, illetve a szenátus elé kerülő PIPA törvénytervezetek mögül sorra hátrálnak ki az addig támogató képviselők és szenátorok, még maguk a beterjesztőik is (a SOPA-t Lamar Smith republikánus képviselő és 12 társebenyújtó jegyezte eredetileg, a PIPA-t Patrick Leathy demokrata szenátor és 11 társa). Még véget sem ért az akció, amikor a képviselőház egy, és a szenátus két tagja jelezte, hogy levetette magát a tervezet támogatóinak listájáról, a New York Times közvetlenül az elsötétítés végetérte után már tíz visszakozóról írt, az Ars Technica este 18 ellenző szenátorról csak a PIPA esetében, közülük hét a tervezet eredeti benyújtói közül való.

A PIPA szenátusi vitája és szavazása január 24-re van kitűzve, a SOPA-t több halasztás és a szabályozás enyhítése után a jelenlegi tervek szerint februárban nyújtják be újra a képviselőház elé. A törvények életbe lépéséhez azokat a képviselőháznak és a szenátusnak egyaránt el kell fogadniuk. Az Obama-kabinet mindkét tervezetet ellenzi jelenlegi formájukban.

Lassított a Google

A Google előzetes ígéretének megfelelően az elsötétítés napjára a megszokottnál sokkal lassabbra konfigurálta a keresőt kiszolgáló crawler algoritmusait, amelyek a találati listák összeállításához szolgáltatnak adatokat. Az akcióban részt vevő, egy napra elsötétülő oldalakat így nem éri hátrány, nem kerülnek jelentősen hátrébb a találati listákon azért mert a demonstráció ideje alatt nem volt elérhető a tartalmuk.

Rovatok