Index Vakbarát Hírportál

Lelőtték a Megaupload fájlcserélő portált

2012. január 19., csütörtök 22:27

Az FBI leállította a világ egyik legnagyobb fájlcserélő oldalát, és letartóztatta az alapítóját. Az ügyészség szerint a Megaupload legalább félmilliárd dolláros kárt okozott a szerzői jogok tulajdonosainak.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma bejelentette, hogy a Megaupload portált létrehozó Kim Dotcom (akit korábban Kim Schmitz néven volt ismert) és három társa rács mögé került. A szerzői jogok megsérétésével, bűnszövetkezet felállításával és pénzmosással vádolt csoportot az új-zélandi Aucklandben tartóztatták le, az amerikai hatóság kérésére.

Ez lesz az egyik legnagyobb szerzői joggal kapcsolatos bünügyi eset az Egyesült Államokban. A szövetségi bíróság lefoglalta a hongkongi vállalat tizennyolc doménnevét, ezen kívül kilenc országban több mint húsz helyen tartottak házkutatást, amelyeken körülbelül ötven millió dollárnyi eszközt foglaltak le. Ez messze nem fedezi a Megaupload által okozott károkat, ami a szövetségi ügyészek szerint félmilliárd dollárra rúg.

A vád szerint az oldal üzemeltetői aktívan bátorították a felhasználókat arra, hogy szerzői jog által védett fájlokat töltsenek fel a szerverekre, ahonnan természetesen bárki leölthette azokat. A Megaupload azzal védekezik, hogy az ügyet felfújták, és a szervereiken lévő tartalom nagy része teljesen legális. Egyébként a Megaupload vezérigazgatója a Swizz Beatz néven ismert producer, és az ő albuma is ingyen letölthető a fájlcserélő portálon.

SOPA nélkül

Szerdán világszerte több ezer weboldal elsötétült, hogy tiltakozzon az Egyesült Államokban bevezetni próbált Stop Online Piracy Act, a SOPA törvénytervezet ellen, ami a szórakoztatóipari lobbinak korlátlan a cenzúrázási lehetőséget adná, és pénzügyileg el tudnák lehetetleníteni a nekik nem tetsző weboldalakat. A demonstráció olyan sikeres volt, hogy több képviselő visszalépett, nem támogatja a törvény bevezetését. A Megaupload bezárása pedig tökéletes bizonyíték arra, hogy a hatóságok az új, minden eddiginál sokkal szigorúbb törvény nélkül is fel tudnak lépni a szerzői jogok megsértői ellen.

Rovatok