Index Vakbarát Hírportál

Csődöt mondott az amerikaiak új hadihajója

2012. január 20., péntek 08:44

Egyéves tesztelés után csúfosan megbukott az utolsó próbán az amerikai haditengerészet legújabb hadihajója, az LCS hajók új generációjának első képviselője, a néhány napja elkészült USS Coronado. Az LCS rövidítés a Littoral Combat Ship kifejezést takarja, ezt a hajóosztályt part menti, sekély vizeken végrehajtott felderítő és csapásmérő hadműveletekre találták ki.

A tesztelés során már gondok akadtak a korrózióval, a projekt időben és a költségvetésében is komolyan megcsúszott (évekről és százmillió dolláros nagyságrendről van szó), most pedig újabb kínos bakira derült fény. A hajó vízi aknák felderítésére szánt két rendszere, az AN/AQS-20A kódnevű szonár, és a lézeres ALMDS egyaránt alkalmatlannak bizonyult a robbanószerkezetek észlelésére. Mivel a hajó elsődleges célterületének számító partmenti vizek sok helyen vannak aknazárakkal megszórva, a hajó mostani formájában nem lenne bevethető például a Hormuzi-szorosban, Kína, vagy Észak-Korea partjainál.

A hajót fejlesztő Austal hadiipari cég szerint a probléma nem súlyos, a hajóosztály bevezetését egyébként is csak 2014-re tervezik, és a moduláris felépítésből adódóan aránylag kevés újratervezéssel ki lehet javítani a hibákat. A haditengerészet egyébként 55 darabot szeretne a hajókból hadrendbe állítani.

Rovatok