Index Vakbarát Hírportál

Forr a levegő a fájlcserélők körül

2012. január 24., kedd 16:18

A napokban óriási razziával (helikopterekről csapott le egy 76 fős kommandós sereg a főhadiszállásra) bezárt Megaupload fájlcserélő körül egyre gyorsulnak az események. A vállalkozást kitaláló és vezető Kim Dotcom az első bírósági meghallgatásán ártatlannak vallotta magát, de a bíróság elutasította az óvadék ellenében szabadlábra helyezését. A bíró szerint az, hogy Dotcomtól több útlevelet és legalább 50 hitelkártyát foglaltak le, arra utal, hogy fennáll a szökés veszélye. Az Új-Zélandon élő, az üzletét Hongkongból intéző, egyébként német-finn kettős állampolgár Dotcom (eredeti nevén Kim Schmitz) körül most választott hazájában is komoly botrány alakult ki, a helyi hatóságok ugyanis annak idején elutasították a letelepedési kérelmét, viszont miután tízmillió új-zélandi dollárért vásárolt államkötvényt, rögtön megkapott minden papírt.

Közben jelentősen meggyengült a Megaupload jogi védelme. Az oldal üzelemtetőinek védelmét Robert Bennett New York-i sztárügyvéd vállalta el, ő többek között arról híres, hogy Bill Clinton védelmét látta el a Lewinsky-botrány alatt. A Reuters jelentése szerint azonban az ügyvédi kamara visszalépésre kényszerítette Bennett-et, arra hivatkozva, hogy az ügyvédi irodája dolgozott már az ügyben érintett szórakoztatóipari cégek egyikének, így érdekellentét, és összeférhetetlenségi gyanú merülne fel, ha most ellenük dolgozna a Megaupload védelmében.

A Vice.com időközben megszerezte a per vádiratát, amiből újabb érdekes részletek derültek ki a Megaupload működésével kapcsolatban. Ezek szerint az oldal csak a PayPalon keresztül befizetett prémium előfizetésekből 110 millió dollár bevételre tett szert az indulása óta, és miután a Google visszavonta az AdSense reklámjait az oldalról, saját hirdetéskiszolgáló rendszert építettek MegaClick néven. Kim Dotcom a vád szerint 2010-ben 42 millió dollárt keresett a fájlcserélőn. Az oldal technikai hátterének két fő szolgáltatója, a Virginia állambeli Carpathia (ami főleg tárhely 
bérbeadásával és karbantartásával foglalkozik), és az atlantai Cogent internetszolgáltató voltak. Mindkettő havi egymillió dollárt számlázott a Megauploadnak a szolgáltatásért. A statisztikák szerint ezek a szolgáltatók nagyrészt a Megaupload forgalmából éltek. Hogy mennyire jövedelmező volt az üzlet, azt a legjobban a cég költségvetésének egy 2011 júniusi tétele mutatja, amikor yachtbérlésre fizettek ki 2,4 millió dollárt.

A fájlcserélők világában forr a levegő a Megaupload lekapcsolása nyomán, a hasonló oldalak sorra zárnak be, vagy korlátozzák a szolgáltatásaikat, attól félve, hogy a Megaupload sorsára jutnak. A Ninjavideo.net, filmekre és tévéműsorokra specializált fájlcserélő, és illegális streamoldal vezetőjét éppen most ítélte 14 hónap börtönre és 172 ezer dolláros büntetés kifizetésére a bíróság. Az oldalt 500 ezer dolláros kár okozásával vádolták, ez eltörpül a Megaupload elleni vádakban szereplő 500 millió mellett. A Filesonic (havi egymilliárd oldalletöltéssel komoly tényező a Megauploadhoz hasonló cyberlocker oldalak világában) korlátozta a letöltéseket, gyakorlatilag kikapcsolva a megosztást a rendszerből: mindenki csak azt töltheti le az oldalról, amit ő maga töltött fel. A Fileserve-nél a gyanús felhasználói tartalmakat törölték, az Uploaded.to oldalról kitiltották az amerikai ip-címről érkező felhasználókat. Hasonló korlátozásokat vezetett be a Torrentfreak összeállítása szerint a VideoBB, a VideoZer, a FileJungle, az UploadStation, a FilePost, az Uploadbox, és a 4Shared. A Paypal leállította az átutalásokat a Filesonic és néhány más fájlcserélő oldal felé.

A Megaupload lelövéséért bosszút esküdött Anonymous hekkerkollektíva viszont elcsendesedni látszik. Elterjedt a hír, hogy saját Megaupload-klónt indítanának Anonyupload néven, illetve hogy túlterheléses támadást indítanának a YouTube és a Facebook ellen (utóbbi kettőnek nem sok értelme lenne, hiszen ezek a cégek a SOPA törvénytervezet elleni tiltakozással éppen egy oldalra kerültek a hekkerekkel), de ezek rendre kacsának bizonyultak. Feltörték viszont Chuck Grassley iowai szenátor Twitter-csatornáját, és a PIPA törvénytervezet egyik benyújtójaként ismert politikus nevében a törvények ellen emeltek szót. A legviccesebb hír a hekkertámadásokkal kapcsolatban azonban mindenképpen az, hogy spamáradat zúdult egy bioélelmiszerekkel foglalkozó skót szervezet, a Scottish Organic Producers Association weboldalára, mert véletlenül SOPA 
a rövidítése.

Újabb csavarként nyilvánosságra került a Megaupload decemberben elindított új projektje, ami egy jogtiszta közösségi zenehallgató oldal lenne, a Megabox. A többek között az Amazonnal közösen felépíteni tervezett oldal a bevételeinek 90 százalékát a zenészeknek adná tovább, a kiadókat teljesen kihagyva a rendszerből. A gyorsan kipattant összeesküvés-elméletek szerint a zenepiar azért szállt most rá a Megauploadra, és próbálja elpusztítani, hogy ne rontsa az üzletét a legális Megaboxszal.

Rovatok