Index Vakbarát Hírportál

Tárgyak kalózmásolatait is letölthetjük

2012. január 25., szerda 14:13

Kukába dobhatják a szerzőijog-védők azt a kampányt, amiben azzal érvelnek az illegális szoftverlopás ellen, hogy a júzer biztosan nem lopna el egy autót sem. Hamarosan ugyanis erre is lehetőség lesz, mert a Pirate Bay már fizikai tárgyak modelljét is letöltésre kínálja. Az internet legismertebb kalózoldala mostantól külön listán gyűjti össze azokat a tervrajzokat, amikből a 3D printerek kézzel fogható tárgyakat hoznak létre.

Egyelőre nagyon szerény a Physibles névre keresztelt kategória kínálata, de ha az emberek ezt is ugyanolyan szorgalommal töltik meg tartalommal, mint a filmek és dalok listáját, akkor nemsokára autóalkatrészeket, ruhákat és iPhone-tokot is le lehet torrentezni a netről.

Persze nem olyan egyszerű a helyzet, mint a két kattintással lemásolható szoftverek esetében. Aki nem tudja megszerezni az eredeti tervrajzokat, annak a birtokában lévő tárgyat kell beszkennelnie. Egy 3D szkenner nem olcsó mulatság, a profi változatok körülbelül nyolcmillió forintba kerülnek. Nem olcsó a 3D printer sem, de vannak olyan műhelyek, ahol bérbe adnak ilyen eszközöket. A Fablab például a gép használatában is segít, és saját adatbázisukban is rengeteg tárgy van.

Más oldalak is foglalkoznak tervrajzok megosztásával. A Shapeways tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Paramount stúdió egy filmbéli tárgy replikája miatt rászállt, és a tervrajzok törlését követelte tőle. A Pirate Bay ebből a szempontból védettebb, mert nem tárolja a tervrajzokat, a felhasználók csupán a fájlok elérhetőségét biztosító torrent fájlokat tölthetik le a portálról.

A Pirate Bay célja az, hogy ne kelljen apró tárgyakat szállítani, vagy törött termékeket beküldeni a szervizbe, és onnan vissza a tulajdonosához. Kíváncsian várjuk, hogy mikor jelenik meg a tárgyakon a másolásvédelem, amivel a médiacégek a zenék, filmek és szoftverek kalózkodását próbálják visszaszorítani (eddig kevés eredménnyel).

Rovatok