Index Vakbarát Hírportál

2013 őszén jöhet az új Xbox

2012. január 27., péntek 11:19

Egyre több hír érkezik arról, hogy a júniusi Electronic Entertainment Expo kiállításon a Microsoft bemutatja az Xbox 360 játékkonzol utódját, ami majd jövőre, késő ősszel, a karácsonyi piac slágereként a boltok polcaira is kerülhet. A független játékipari források arra hivatkoznak, hogy a csúcskategóriás játékfejlesztő stúdiók már megkapták a példányaikat, hogy a megjelenésre elkészülhessenek az első játékokkal. A gép nevéről egyelőre nem lehet semmit tudni, ahogy a Microsoft sem kommentálja a pletykákat, mindenesetre az interneten az Xbox 720 becenév terjedt el.

Az IGN értesülései szerint a gép lelkét egy 2012 végén gyártásba kerülő grafikus egység fogja jelenteni, ami az AMD 7000-es videokártya-sorozatának új tagja lesz. A 3D megjelenítés, a több kijelző kiszolgálása, a DirectX 11 támogatása, és az 1080p felbontású hd kép megjelenítése alapkövetelmény, a tervek szerint számítási kapacitásban az Xbox 360-at hatszorosan múlja majd felül az új grafikus processzor. A gép nyers erejével az lenne a cél, hogy képes legyen valós időben megjeleníteni olyan szintű látványvilágot, mint amit a 2011-es Game Developers Conference-en az Unreal grafikus motor bemutatójában láthatott a közönség:

A Kotaku forrásai szerint a gép elhagyja a dvd-k támogatását, és átáll bluray-lemezekre. Ez logikus döntés (a Sony a PlayStation 3-mal már a jelenlegi konzolgenerációban meglépte), az azonban már jóval bátrabb húzásnak tűnik, hogy az új gép a pletykák szerint offline üzemmódban, netkapcsolat nélkül csak nagyon korlátozottan fog működni, mivel minden játékot az XboX Live online rendszerében kell regisztrálni. Ez nemcsak a kalózmásolatokkal való játékot szorítja majd vissza, de a használt játékok kereskedelmét is, a Microsoft tervei szerint ugyanis – megint csak állítólag – egy játékot csak egy gépre, illetve egy Xbox Live-felhasználóhoz lehet majd beregisztrálni. A használt játékok kereskedelme az amerikai bolthálózatokban nagy divat, viszont az évi milliárd dolláros forgalomból csak a boltok látnak hasznot, a játékok kiadói nem, ezért lobbiznak ellene.

Az új Xbox mellé új Kinect is jár, a hírek szerint a mozgásérzékelő sokkal erősebb hardvert és nagyobb felbontású kamerát kap, amivel képes lesz például szájról olvasásra, illetve a játékosok arckifejezésének értelmezésére.

A konkurensek közül a Nintendo már az idén piacra dobja a következő generációs gépét, a Wii U-t, aminek a különlegessége a táblagép-szerű, érintőképernyős kontroller lesz. A Sony negyedik generációs Playstationjéről egyelőre csak annyit tudni, hogy az idei E3-on még biztosan nem mutatják be, a japán cég alelnöke, Kazuo Hirai pedig azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy a 2006-ban megjelent Playstation 3 életciklusát tízévesre tervezik, a jövőben pedig erősen elkötelezettek a 3D megjelenítés és az erre épülő játékok felé.

Rovatok