Index Vakbarát Hírportál

Büntetéssel ért véget a Pirate Bay pere

2012. február 2., csütörtök 11:35

Igazán rosszul kezdődött az év a fájlcserélőknek. Az FBI bezárta a világ egyik legnagyobb kalóztárhelyeként ismert Megauploadot, a svéd bíróság pedig elutasította a Pirate Bay alapítóinak fellebbviteli kérelmét, tehát hatályba lépett a trióra kiszabott börtönbüntetés.

A svéd legfelsőbb bíróság szerdán elutasította a Pirate Bay kalózportál alapítóinak fellebbviteli kérelmét, ezzel az évek óta húzódó per gyakorlatilag véget ért. Ez azt jelenti, hogy a három elítélt valóban megkapja a rájuk kiszabott börtönbüntetést. A 2010 novemberében született másodfokú ítéletben Peter Sunde nyolc hónapot, Fredrik Neij tíz hónapot, Carl Lundström pedig négy hónapot kapott a szerzői jogok megsértése miatt.

Az eljárásról beszámoló TorrentFreak portál szerint a vádlottak fellebbezést nyújtanak be az Európai Bíróságnál, ám ez még nem akadályozza meg az ítélet végrehajtását. A svéd igazságügyi rendszer viszont lehetőséget ad nekik arra, hogy soha ne kelljen átlépniük a börtön ajtaját. Az öt évnél régebbi ügyek esetében 12 hónappal csökkenthető a büntetés időtartama. Ha a bíróság kedvező döntést hoz, akkor szabadlábon maradhatnak, mivel egyikük sem kapott egy évnél hosszabb büntetést.

Talán hasznosabb is, ha nem kerülnek rács mögé, mert a triónak valahogy pénzt kell előteremtenie, hogy kártalanítani tudja a felpereseket. A bíróság hármukra összesen 6,8 millió dolláros kártérítést szabott ki a kalózportál működtetése miatt.

Biztonságos Skandinávia

Az ítélet bejelentése után a Pirate Bay működtetői azonnal megváltoztatták a portál doménnevét az Egyesült Államokban kezelt .org-ról a svéd regisztrátorok által kezelt .se-re. Ezzel a lépéssel szeretnék magakadályozni, hogy az amerikai hatóságok elkobozzák a portál doménnevét.

A Pirate Bay blogjában az áll, hogy az elítéltek egyike sem él Svédországban, most is éppen olyan szabadok, mint az ítélet előtt. A blogbejegyzés szerint 2012 a vihar éve lesz, mert a kalózok még több hálózatot építenek, még több weboldalt indítanak, és akkor sem állnak le a fájlok megosztásával, ha a kormányok elfogadják az eddigieknél szigorúbb szerzőijogi törvényeket, a SOPA-t, a PIPA-t és az ACTA-t.

Rovatok