Index Vakbarát Hírportál

Egyre többen használják a MÁV wifijét

2012. február 2., csütörtök 12:46

Egyre többen használják a vonatokon kiépített wifit, az elmúlt időszakban az adatforgalom havonta 30-40 százalékkal nőtt – közölte a MÁV START Zrt. csütörtökön. A közlemény szerint a MÁV tervezi az InterCity vonatokon az ingyenes wifi bővítését, és több konnektort is kiépítenek.

Tavaly szeptembertől több vonatán is díjmentesen biztosítja utasainak a MÁV a vezeték nélküli internetelérés lehetőségét.  A vasúttársaság tapasztalatai és mérései alapján egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást, és a felhasználók által letöltött adatmennyiség is folyamatosan nő: az első négy hónapban több mint 510 gigabájt volt az adatforgalom. Eddig legtöbben egyszerre 240-en csatlakoztak egyidejűleg, átlagosan pedig naponta 150-en interneteztek. Egy kocsira nézve 30 fő a rekord.

A legtöbben péntekenként és vasárnaponként utaznak az érintett a vonatokon, így ezeken a napokon a legnagyobb a szolgáltatás igénybevétele is. A netezők háromnegyede laptopot és netbookot, a többi utazó okostelefont használ.

Vezeték nélküli internetelérésre jelenleg tíz InterCity kocsiban van lehetősége az utasoknak, ezek a járművek Budapest-Keleti pályaudvar, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen és Budapest-Nyugati pályaudvar viszonylatában, a Délibáb InterCity, a Borsod InterCity, a Kócsag InterCity és a Sajó InterCity szerelvényekben közlekednek.

A MÁV 2011 novemberéberi kérdőíves felmérése igazolta, hogy valós az igény a wifire a vonatokon, a szolgáltatást igénybevevők 44 százalékának nincs mobilinternet-hozzáférése és más vonatokon is szívesen használna vezeték nélküli internetet.

Rovatok