Index Vakbarát Hírportál

Terminátor-szemüveget fejleszt a Google

2012. február 7., kedd 15:31

Új információk kerültek napvilágra a Google X laboratóriumában készülő, ruhakiegészítőként viselhető számítógépről, amiről decemberben az a hír terjedt el, hogy egy karóra lesz, most azonban úgy tűnik, mégis csak egy napszemüveg. Méghozzá intelligens, egy okostelefon hardverével bíró, internetre csatlakozó, mozdulat- és hangvezérelt szemüveg, ami a lencsére képes információkat kivetíteni, egyenesen a viselője látóterébe, mint Schwarzenegger szeme a Terminátor-filmekben.

A 9to5Google.com értesülései szerint az egyelőre hivatalos név nélküli Google Goggle becenéven emlegetett szemüvegből elkészültek az első prototípusok, amelyek leginkább az Oakley Thump 2 modellre hasonlítanak, fekete, aránylag vastag keretükkel, amelyben a hardver rejtőzik. Erről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy nagyjából egy előző generációs androidos okostelefonéval egyenértékű, ami valószínűleg egy 1 gigahertzes ARM processzort, 256 megabájt memóriát, és 8 gigabájt háttértárat jelent. A szemüveg természetesen Androidot futtat, lesz benne kamera, vaku, és mikrofon is, az irányítása pedig vagy hangvezérléssel, vagy fejmozdulatokkal történik.

A szemüveg wifi- és bluetooth-csatlakozással lesz felszerelve, és igazán egy androidos okostelefon társaságában érzi jól magát, aminek az internetkapcsolatát és a GPS-ét tudja használni. A lencsébe épített, alapállapotban átlátszó amoled kijelzőn így pozíciófüggő információkat tud megjeleníteni a kütyü: a telefon GPS-e, és a szemüveg kamerájának képe egyértelműen meghatározza, hol van éppen a felhasználó, és a Google Maps adatbázisából lehúzott adatok alapján meg tud jelenni a látómezőnkben például az étterem étlapja, amire éppen nézünk.

Hogy a szemüveg valaha kereskedelmi forgalomba kerül-e, vagy megmarad kísérleti projektnek, aminek a tapasztalatait később más termékekbe építik bele, egyelőre nem tudni.

Rovatok