Index Vakbarát Hírportál

Törölték Atlantiszt a Google Mapsről

2012. február 7., kedd 16:14

Frissítést kapott a Google online térképszolgáltatásának tengerekkel foglalkozó kiegészítése, a Google Ocean. A Scripps Oceanográfiai Intézet, a San Diegó-i egyetem, és az amerikai National Oceanic and Atmospheric Administration adatai alapján a világ óceánjainak már 15 a százaléka van benne a rendszerben, speciális hajókról szonárokkal feltérképezve a tengerfenék domborzatát és a vízmélységet.

A pontosított és bővített adatbázis érdekessége, hogy a frissítéssel eltűnt a térképről az a fura, tenger alatti képződmény, amit 2009-es felfedezésekor sokat a mitikus elsüllyedt város, Atlantisz maradványainak hittek. Az Afrika északnyugati partjaitól nagyjából ezer kilométerre, a Kanári-szigetek közelében levő, nagyjából 150*150 kilométeres, négyzet alakú területen egymással párhuzamosan, illetve merőlegesen futó, rácsszerű formába rendezett vonalak láthatók, amelyek akár egy város utcatérképére is emlékeztethetnek.

Mivel a helyszín nagyjából megegyezett azzal, ahová Platón, az ókori görög filozófus elhelyezte elbeszéléseiben az ősi, elsüllyedt várost, sokan úgy gondolták, Atlantisz romjai bukkantak fel az online térképen. A Google és a szakértők rögtön cáfoltak, azt mondják, egyszerűen az egyes szonáros térképrészletek összeillesztési hibáiból alakult ki az ábra, ami csak a térképen szerepel, a tengerfenéken nincs is ott.

A mostani frissítés hároméves kutatómunka eredményét teszi közkinccsé, a Google Ocean által feltérképezett területet megmásfélszerezve. Az online térképek felbontása és pontossága most pontosan megegyezik azokéval, amiket a világ tengerkutatói, vagy a hajótársaságok használnak. A következő frissítés 2012 őszén várható, és a vízmélységet fogja pontosítani a már feltérképezett területeken.

A Google Ocean adatfrissítései során már korábban is történtek fura dolgok, 2010-ben például mérési pontatlanságok miatt eltűnt a térképről egy sor kisebb, de a valóságban láthatóan létező atoll a Maldív-szigetek környékén.

Rovatok