Index Vakbarát Hírportál

Médialejátszót fejleszt a Google

2012. február 11., szombat 23:35

Otthoni szórakoztató eszköz fejleszt ki a Google, legalábbis erre utal egy kérelem, amit a keresőcég a Szövetségi Kommunikációs Bizottságnak (FCC) nyújtott be. A dokumentum szerint a Google január és július között 252 ilyen eszközt tesztel Kaliforniában. Már elkészültek a prototípusok, és azért volt szükség az FCC engedélyére, mert a laboratóriumon kívül is muszáj elvégezniük néhány tesztet.

A vállalat azért próbál belépni az otthoni elektronikai eszközök piacára, hogy ne csak a keresőtől függjön a jövőbeni növekedése. A Google a legnagyobb lépést már megtette az Androiddal, ami belépőt biztosított a hordozható eszközök, a mobilok és a táblagépek piacára, és az Android@Home kezdeményezéssel az otthoni eszközöket is szeretné behálózni. Ide tartoznak többek közt azok a projektek is, amik a termosztátokat, lámpákat, hűtőket és sütőket kötik össze az Androiddal.

Már a tavaly májusi Google I/O konferencián volt néhány hálózati zenelejátszó, és azóta a cég egyre több tartalmat kínál, november óta dalokat is árul az Android Market. Legalábbis azokban az országokban, ahol már bevezették ezt a funkciót.

A most tesztelt otthoni rendszer egészen biztosan használja a Google Music zeneszolgáltatást, és együttműködik a Google TV webes platformmal is, amivel a legtöbb nagy tévégyártó kísérletezik. A pletykák szerint a Google nem egy új platformot készít, amit odaad más gyártóknak, hanem saját márkanéven dobja piacra a kütyüt.

A Google célpontja az Apple lehet, hiszen a rivális iOS platform gyártója számos olyan eszközt gyárt, amivel a zenék más más tartalmak lejátszhatók, megoszthatók. Az is köztudott, hogy az Apple saját tévékészüléket akar a piacra dobni; az iTunes zene- és filmbolttal a tartalom már megvan a leendő hardverhez. Honnan szerez a Google hardveres szakértelmet? A frissen felvásárolt Motorolától, amelynek komoly tapasztalata van a tévés dekóderek gyártásában. A másik nagy ellenfél pedig a Microsoft az Xbox 360 konzollal, ami a játékon túl egyéb szórakoztató funkciókat is kínál a felhasználóknak.

Az a legnagyobb kérdés, hogy a Google időben lép-e, vagy megint késlekedik, mint a táblagépek piacán, ahol az Apple egy évre versenytárs nélkül maradt. Utóbbi esetben a Google csak évek alatt tudja behozni a lemaradását.

Rovatok