Index Vakbarát Hírportál

Ingyenes Office jár a Windows 8-hoz

2012. február 13., hétfő 11:53

Tavaly több tucat androidos táblagép jelent meg, de nem tudták visszaszorítani az Apple iPadet. A Samsung és az Asus eladásai egészen jól alakultak, de az Amazon Fire volt az első érzékelhető siker – ami azért vicces, mert az Amazon nem hardvergyártó, és igazából az online szolgáltatásaihoz készített egy hordozható lejátszót.

Néhány elemző szerint az Android nem is hoz áttörést, és úgy tudják, hogy a hardvergyártók nagy része már a Windows 8-ra koncentrál. Különösen azután, hogy a Microsoft bemutatta az ARM csipeken futó operációs rendszer legvonzóbb extráját, az ingyenes Office 15 programcsomagot.

Két változat

Kétféle Windows 8 lesz, ebből az egyik az Intel és az AMD hagyományos, x86-os processzorain lesz futtatható. Ezen is megtalálható a blokkokból álló Metro interfész, a hagyományos Asztal, valamint az online szoftverbolt. Az Office programcsomagot pedig ugyanúgy meg kell majd venni, mint eddig, a Microsoft olyan könnyen nem mond le az arany tojást tojó tyúkról.

A másik változat a Windows on ARM (WOA) nevet viseli, ennek viszont már része lesz az Office 15 programcsomag. Ha az ARM processzoros gépeken valóban teljesen ingyenes lesz az Office, akkor ez a platform nagyon vonzó lehet a vállalatoknak. A Computerwold által megszólaltatott elemzők szerint az ingyenes Office önmagában kifizetődővé teszi a Windows 8-as tableteket.

A WOA elsősorban azoknak az alkalmazottaknak lesz jó, akiknek el kell érniük a vállalati IT rendszereket, de nem a tartalom előállítása a fő feladatuk. Az még belefér, hogy egy területi képviselő bevisz néhány számot, prezentációkat és előre legyártott szerződéstervezeteket mutogat az ügyfélnek, de a hosszú szöveges doksik és a kilométeres Excel-táblák gyártása nem táblagépre való feladat. A WOA persze komolyabb, szerveren futó vállalati alkalmazásokat is elérhet speciális appokkal vagy Citrix kliensekkel, tehát aligha lesz olyan céges adat, amit a gépek ne tudnának megjeleníteni.

A windowsos ARM táblagépeknek lesz még néhány említésre méltó funkciója. Például a felhasználóknak soha nem kell majd lekapcsolniuk a gépeiket. A tabletek nem kerülnek alvó módba, hanem a Microsoft által „Connected Standby” módként emlegetett készenléti üzemmódba lépnek, ami – az okostelefonokhoz hasonlóan – folyamatosan a háttérben futtatja a megnyitott programokat.

Hátrányai is lesznek a WOA változatnak, például az, hogy nem futnak majd rajta a Windows 7-es programok. Ezt a kiváltságot megtartotta magának az x86-os processzorokra szánt verzió. Ezek a szoftverek virtualizált környezetben és emulátoron sem futtathatók.

Közeleg a nagy nap

A Microsoft már kiküldött meghívókat egy barcelonai eseményre, ahol az újságírók jobban megismerhetik a Windows 8 nyilvános tesztváltozatát. Az esemény egy időben lesz a Mobile World Congress nevű kiállítással. A Windows 8 fejlesztői változata tavaly szeptember óta elérhető, ám ebből még sok funkció hiányzott. A hamarosan megjelenő tesztváltozatban már majdnem teljes verzió, és megtalálható lesz benne a Windows 8 online szoftverboltja is.

Rovatok