Index Vakbarát Hírportál

Irán durván korlátozza az internetet

2012. február 14., kedd 10:44

Az iráni kormány a múlt héten új internetkorlátozó programot indított, amelynek keretében blokkolják az országban a netforgalmat. Így azokat is korlátozni tudják, akik eddig ki tudták játszani a kormányzati tűzfalakat. A forgalom csökkenése meglátszik a Tor hálózaton is, amely titkosította a forgalmi adatokat.

A Tor anonimmá teszi az internethasználatot egy felhasználóoldali szoftverrel, amely a Torra irányítja a forgalmat. A rendszert önkéntesek tartják fent. Iránban nagyon sokan használták, az Egyesült Államok után a második helyen állt, nagyjából ötvenezer iráni használta naponta. Február 8-9 között a felhasználók száma ötvenezerről húszezerre csökkent, február 10-re pedig nullára esett.

A Tor termékmenedzserének azonban már van egy terve, hogyan lehetne megint elérhetővé tenni az irániaknak a Tort. Jacob Appelbaum egy új hidat építene, mellyel a titkosított forgalom úgy jelenne meg, mintha normál forgalom lenne, ez az Obfsproxy. Az Obfsproxy már segített is néhány irániaknak visszatérni a netre, szombaton már 15 ezren voltak a Toron.

De nem egyértelmű, hogy az Obfsproxynak köszönhető-e ez, vagy időközben Irán enyhített a korlátozáson. Akárhogy is, a Tor csak átmeneti megoldás, Appelbaum felhívta a tagokat a Obfsproxy futtatására. Arra is figyelmeztetett, elképzelhető, hogy csak néhány napig tudnak így segíteni, mert erősen alfa állapotban van a szoftver. A könnyebben használható szoftver már készül – ígéri Appelbaum.

Közben a Google megerősítette, hogy február 10. óta a Gmail, Google Videos és a YouTube elérhetetlen Iránban. A Hotmail február 11-től lett nem elérhető. Az iráni hivatalos reakció erre az volt, hogy nem tudnak a problémáról, egy iráni informatikai állami cég vezetője azt is hozzátette, hogy ő nem használ külföldi emailszolgáltatást.

Rovatok