Index Vakbarát Hírportál

Viccességmérő algoritmust fejleszt a Google

2012. február 14., kedd 11:23

Összetett humordetektáló és -értékelő algoritmust fejlesztett a Google, ami a Youtube Comedy Slam nevű, vicces videókat gyűjtő, és azok között felhasználói szavazással a legjobbakat kereső produkciójához végzi az előválogatást. A versenyben az indulása óta egyébként a legtöbb szavazatot ez a videó kapta:

Az algoritmus egyik programozója, Sanketh Shetty a Google fejlesztői blogján írt arról, mi alapján nevez ki viccesnek egy videót a kód, és teszi be a Comedy Slam mezőnyébe. Az algoritmus először magát a videót elemzi, vicces jelenetekre utaló jeleket keresve. Ilyen lehet például a nevetés a hangsávban vagy a kamera rázkódása.

Második menetben a kommenteket fésüli át, és ott szmájlikat, nevetésre utaló online szlenges rövidítéseket (lol, rofl, lmao, és társaik), és az elterjedtebb nyelveken a vicces, nevetni és hasonló szavak megfelelőit keresi. Nem kerüli el a figyelmét az sem, ha valaki csak annyit ír kommentként, hogy hahaha (vagy ennek megfelelőit más nyelvekben, mint a jajaja spanyolul, vagy a kekeke koreaiul). Az írásos reakciók intenzitását is figyelembe veszi a rendszer, pozitívan értékeli a nagybetűzést (LOL), a hosszabbítást (loooooooool), az ismétlést (lolololol), és a felkiáltójelezést (lolll!!!!!).

Az algoritmust szakmabeliek egyelőre kétkedéssel fogadják, Dan Ilic humorista a stuff.co.nz portál kérdésére például azt emelte ki, hogy a rendszer egyáltalán nem érzékeli az iróniát és a szarkazmust, vagyis minden nevetést őszintének hisz.

Rovatok