Index Vakbarát Hírportál

Az Apple leszámol a gyerekmunkával

2012. február 15., szerda 15:14

Nincs még egy cég az iparágunkban, ami annyira törődne a dolgozók munkakörülményeivel, mint mi – jelentette ki Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a Goldman Sachs befektetési bank konferenciáján tartott előadásán. Aztán elismerte, hogy a cég kínai beszállítóinál azért előfordul gyerekmunka, és az, hogy embertelen körülmények között, a biztonsági előírásokra fittyet hányva éhbérért dolgoztatják napi 16 órában a munkásokat, egy-egy új Apple-termék premierje előtt.

Az Apple legnagyobb beszállítójának számító kínai Foxconn üzemei körül évek óta követik egymást a botrányok, a legutóbbi januárban tört ki, amikor a New York Times újságírói helyszíni riportban számoltak be az üzemekben tapasztalt, nyugati szemmel nézve elborzasztó körülményekről.

Cook az előadásában arról beszélt, hogy tudomásuk van a gyerekmunkáról, ami nagyon ritkán fordul elő, de ezekkel az esetekkel is véglegesen le akarnak számolni az összes beszállítójuknál. Az Apple megköveteli a partnercégeitől, hogy heti 60 óránál többet ne dolgoztassák a munkásait, és az ígéretek szerint ezt is keményebben be fogják tartatni mostantól, illetve a munkaügyi jelentéseket nyilvánossá teszik.

Az előadásban felmerült még, hogy Cook további óriási növekedési potenciált lát a cégben, az Amerikán kívüli piacok robbanásszerűen nőnek (Kínában egy év alatt megduplázta a bevételeit a cég), és sem az Amazon Kindle Fire-je, sem a többi olcsó tablet sem rengette meg az iPad pozícióit. Ráadásul az iPhone és az iPad vásárlói közül rengeteg friss Apple-tulaj, akik rögtön hatalmas célcsoportot jelentenek a például a Mac gépeknek is.

Cook megemlítette azt is, hogy az Apple legutóbbi pénzügyi jelentésében szereplő csillagászati készpénztartalék (98 milliárd dollár, ez nagyjából annyi, mint a teljes magyar államadósság) jóval több, mint amennyi a cég működtetéséhez szükséges, és keresik a módját, hogyan tudnának megszabadulni tőle. Ez vagy a részvényeseknek fizetendő extra osztalékot fog jelenteni, vagy a saját részvények felvásárlását a szakértők szerint. Az Apple-papírok árfolyama mindenesetre a konferencia után rögtön megugrott, és átlépte az 500 dolláros határt, ezzel a cég tőzsdei értéke három év alatt már 539 százalékot nőtt.

Rovatok