Index Vakbarát Hírportál

Sokfejű az állam informatikai vezetése

2012. február 16., csütörtök 13:59

A felsőoktatási törvény kedvez az informatikai ágazatnak, de átláthatóbb képzésre, a fiatal fejlesztőcégek hatékonyabb támogatására lenne szükség – hangzott el az Informatikai Vállalkozások Szövetsége csütörtöki évindító sajtótájékoztatóján. Laufer Tamás, a szervezet elnöke szerint kevés a szakember az intézményekben.

Az informatikai, elektronikai és távközlési vállalatok civil képviseletét ellátó IVSZ már aktívan részt vesz az ágazatot érintő szabályok létrehozásában, és javításokat is kezdeményez. Például az Európa-szerte kritizált hamisítás-ellenes megállapodás, az ACTA elfogadását is ellenzi, mert az korlátozhatja a hazai kisvállalkozáskozások működését. Laufer Tamás, a szervezet elnöke elmondta, hogy nincs is más választásuk, mint a részvétel, mert az informatikával foglalkozó minisztériumokban szakemberhiány van.

„Nehéz eldönteni, hogy most fejetlen, vagy inkább sokfejű az informatika" – mondta Laufer Tamás arra a felvetésünkre, hogy még mindig nem jött létre az ágazatot összefogó informatikai tárca, amelynek a létrehozását az IVSZ évek óta próbálja kiharcolni. Az informatikai fejlesztéseket Vályi-Nagy Vilmos fogja össze, ugyanakkor az IVSZ elnöke még 7-8 másik, különböző intézmények elén álló informatikai szakértőt megnevezett, akikkel egyeztetniük kell, ha el akarják érni a céljaikat. "Ha ezek az emberek nem fogak össze, az ország fejlődése kerül veszélybe" – figyelmeztetett Laufer Tamás.

Korábban az Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot vezető Fellegi Tamás, illetve Nyitrai Zsolt és Vasváriné Menyhárt Éva vezette az informatikát, és ők rakták le az asztalra az ország digitális stratégiáját (már akkor is jelentős civil segítséggel). Ők távoztak, vagy azóta más feladatokat látnak el, és a stratégia megvalósítása is elúszni látszik.

A digitális stratégiával kapcsolatos kérdésünkre Laufer Tamás elmondta: „Érthetetlen, hogy miért halasztanak el fontos fejlesztéseket, például az elektronikus útdíjszámolás bevezetését. Az e-útdíj egy korábbi becslés szerint már az első évben 60 milliárd forintot hozhat az államnak." (Az e-útdíjat csak 2014-ben tervezik bevezetni 2013 helyett.) Az áfabefizetések automatizált ellenőrzésével is korán kiszűrhetők lennének az adósok, az elektronikus számlázás pedig követhetővé tenné a pénzek mozgását – sorolta az elmulasztott lehetőségeket Laufer, hozzátéve, hogy nyilvánvalóan az informatikai eszközökkel sem lehet a feketegazdaság teljes forgalmát kifehéríteni, de azok biztosan előrelépést jelentenének.

Sokasodnak a szakemberek

A napokban nagy megmozdulásokat keltett felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban Laufer Tamás elmondta, hogy nem tiszte megítélni az új szabályozás egészét, de az ágazattal kapcsolatos változások pozitívak. „Húsz éve azért harcol a szervezet, hogy az állam vegye végre észre, a termelés növeléséhez mérnöki munkaerőre van szükség" – mondta. Az informatikai, műszaki mérnöki és természettudományos képzéseken sokkal nagyobb lett az államilag támogatott keret. Az IVSZ azt tekinti az idei nagy feladatának, hogy meg tudja győzni a diákokat a műszaki pálya választásáról. Emellett szeretnék átláthatóbbá tenni az informatikai szakképzést, ahogy aki elvégez egy OKJ-s tanfolyamot, az is pontosan tudja, hogy mihez kezdhet vele – hogyan fejlesztheti tovább magát, hol tud elhelyezkedni a képzettségével.

Laufer Tamás üdvözölte Matolcsy által tavaly novemberben bemutatott növekedési tervet, mert a magyar gazdasági növekedés tíz motorja közül három is az IVSZ ernyője alá tartozik: ezek az informatika, az elektronika és a távközés. Ugyanakkor célszerűnek tartaná, ha a pályázati kiírások is tükröznék a nemzetgazdasági tárca ezen remek felismerését. Laufer azt látja nagy problémának, hogy a fiatal, induló cégek nem igazán tudnak támogatásokhoz jutni, ha a pályázatokon legalább 3 éves működést írnak elő, és az elbírálásnál nem díjazzák az immateriális eredményeket, ami megakadályozza a szoftverfejlesztő cégek indulását. Laufer Tamás a hazai kis- és középvállakozások támogatását szorgalmazza, mert amint elmondta, az egymillió munkahely és az egymillió új, plusz adót befizető munkahely között óriási különbség van.

Rovatok