Index Vakbarát Hírportál

Tiltható lesz a netes tevékenység követése

2012. február 23., csütörtök 16:27

Több internetes cég, köztük a Google is megegyezett abban, hogy támogatják a no track gomb, vagyis a felhasználók webes aktivitásának követését tiltó gomb használatát. A szektor már több mint egy éve ellenzi a gombot, de most úgy tűnik a böngészőkbe kerül.

A megállapodás nagyobb kontrollt ad az embereknek a róluk összegyűjthető adatokkal kapcsolatban. Az utóbbi időben ugyanis több internetes óriásnak volt gondja a netezők adatainak felhasználásával. Legutóbb például a Google-lal kapcsolatban derült ki, hogy illegálisan gyűjt adatokat az Apple termékek felhasználóiról.

A követést gátoló gomb nem állítja le az összes webes követést. A cégek megegyeztek abban, hogy a funkció aktiválása esetén nem használják a felhasználók netezési szokásairól szóló információkat, hogy célzott hirdetéseket adjanak. Ezen kívül nem használják az adatokat munka-, hitel-, egészségügyi vagy biztosítási ügyekben. De általános piackutatásra vagy termékfejlesztésre lehet használni, valamint a hatóságok is kérhetik azokat.

A gomb nem érinti az olyan szolgáltatásokat, mint például a Facebook like gombja.

Az American Civil Liberties Union jogi tanácsadója jó kezdetnek nevezte a cégek önszabályozását, de szerinte lehetővé kellene tenni, hogy semmilyen információ ne kerülhessen ki a felhasználóról, ha úgy akarja.

A gombról már két éve zajlik parázs vita, elsőnek a Mozilla építette bele a Firefoxba tavaly, nem sokkal később a Microsoft is beleépítette az Explorerbe, majd az Apple is beletette a Mountain Lion operációs rendszerbe. De nem úgy működött, ahogy kellett volna, hiába kattintották be az emberek, a hirdető cégek nem vették figyelembe.

A csütörtöki bejelentés azt jelenti, hogy a nagyobb hirdetőcégek is elkezdték adoptálni a rendszert.

A Google év végére tervezi beleépíteni a Chrome-ba a no track gombot.

Rovatok