Index Vakbarát Hírportál

Maradhat az iPad Sanghajban

2012. február 24., péntek 10:18

Az Apple javára dőlt el az iPad márkanévről szóló per Sanghajban. A vita még nem zárult le végleg, a pereskedés jövő héten Kanton tartományban folytatódik.

Bizonyíték hiányában elutasította a sanghaji bíróság a tajvani Proview International Holdings beadványát, amelyben a vállalat azt állította, az amerikai Apple jogtalanul használja az iPad márkanevet a 23 milliós metropoliszban, így a termékek boltokból való eltávolítására van szükség.

A szerdán lezajlott perben a Proview nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot a jogsértésre - ítélkezett a bíróság. Bemutattak egy kicsi, vékony számítógépet IPAD (Internet Personal Access Device) néven, ám a vállalat sosem forgalmazta a készüléket.  "A Proview-nak nincs terméke, nincsenek piacai, nincsenek vásárlói, sem pedig beszállítója. Semmije sincsen." - fogalmazott Hu Csin-nan (Hu Jinnan), az Apple-t képviselő egyik ügyvéd.

A két vállalat közt hónapok óta húzódik a Kínában különös népszerűségnek örvendő márkanév használatát illető vita. A hongkongi székhelyű Proview 2000 és 2004 közt több ázsiai országban, valamint Mexikóban is bejegyeztette az iPad márkanevet, ennek használati jogát aztán a Proview tajvani leányvállalata 2006-ban eladta az Apple-nek. A cég sencseni leányvállalata, a Proview Technology Shenzhen azonban az adásvétel után is fenntartotta magának a jogot a márkanév használatára a szárazföldi Kína területén, így most 10 milliárd jüant (350 milliárd forint) követelnek szerzői jogok megsértése miatt. Az Apple szerint ugyanakkor a szárazföldi Kínában való értékesítés jogát is megvették, a Proview azonban - a megegyezést be nem tartva - elmulasztotta kiszélesíteni a jogokat.

A pereskedés ugyanakkor a sanghaji döntéssel még nem ér véget, az jövő héten a délkelet-kínai Kanton tartományban folytatódik, az Apple ugyanis fellebbezett a sencseni bíróság decemberi döntése ellen, miszerint a névhasználat a Proview-t illeti meg. Ha az ítélet ismét a Proview-nak kedvez, a sanghaji per is újraindulhat.

Rovatok