Index Vakbarát Hírportál

Második lett a magyar csapat a Challenge24 elődöntőjén

2012. február 26., vasárnap 14:27

Szombaton lezajlott a 12. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny, a Challenge24 elektronikus előválogatója. Az elődöntőre ötven ország 227 csapata jelentkezett. A feladatokat legsikeresebben a Havka-papstvo nevű orosz csapat oldotta meg; az elődöntőben második lett a magyar tagokból álló grotzsch_men csapata, akik a 2010-es döntőben szintén a második helyen végeztek.

A versenyt az SAP Hungary Kft. főtámogatásával a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete szervezi. Az idei elődöntőre 227 csapat nevezett; a jelöltek Európából Ausztráliából, Amerikából, Ázsiából és Afrikából is érkeztek. A feladatokat az orosz  Havka-papstvo oldotta meg a legsikeresebben: ők 4436 pontot szereztek a maximális hatezerből. Az elődöntő második helyén a magyar grotzsch_men csapat végzett 3654 ponttal, a finn bubbleSorters pedig 3627 pontot szerzett.

A háromfős csapatok szombat reggel tíz órakor foghattak hozzá a feladatok megoldásának, melyekre öt órájuk volt. A versenyben használható eszközökre nem vonatkozott semmilyen megkötés, hiszen a Challenge 24 továbbra is azon kevés verseny közé tartozik, amely független maradt a használt operációs rendszertől és programozási nyelvtől. A problémák sikeres megoldásához alapos algoritmuselméleti, hálózati és számítógépes grafikai ismeretekre, valamint a mesterséges intelligencia területén szerzett jártasságra volt szükség, de a matematikai tudás is előnyt jelentett egy-egy feladat megoldásnál.

Az idő szűke miatt a csapatoknak nehéz dolga volt, így a sikeres szerepléshez gyors kódírási és együttműködési képességre volt szükség. A feladatokat egy, külön az előválogatóra készített rendszer pontozta, amely az idő múlásával egyre kevesebb pontot adott a megoldásokra. Kivételt képezett az a feladat, ahol nem létezett optimális megoldás, így a csapatok megoldásait egymással versenyeztetve alakult a pontozás.

A 24 órás budapesti döntő április 27. és április 29. között zajlik - ezen a versenyzőknek több, meglehetősen összetett problémával kell megbirkózniuk, melyre egy teljes napjuk lesz. A döntőben a tavalyi verseny dobogós csapatai mellett az előválogató legjobban szereplő huszonhét csapatát várják a szervezők.

Rovatok