Index Vakbarát Hírportál

Egy kínai cég Amerikában is beperelte az Apple-t az iPad miatt

2012. február 28., kedd 15:38

A tajvani Proview Electronics bejelentette, hogy miután sikeresen védték meg az iPad névhasználati jogait Kínában, lépéseket tesznek annak érdekében, hogy globálisan is elismertessék, az Apple jogtalanul használja az iPad nevet. A vállalat kibővített keresetet nyújtott be a kaliforniai legfelsőbb bírósághoz, amelynek fő célja, hogy az Apple állítólagos tisztességtelen magatartása miatt jelentős kártérítést kapjanak, illetve tiltsák meg a számukra a márkanév használatát. Az Apple egyelőre nem kommentálta a történteket.

Egy évek óta húzódó viszályban az Apple azt szerette volna elérni, hogy márkanévbitorlás miatt marasztalják el a helyi, Proview Technology nevű céget, a Proview International Holdings leányvállalatát. A Proview Taipei az ezredfordulón több országban és régióban védette le az iPad márkanevet, Kínában még 2001-ben, vagyis jóval az Apple tabletjének megjelenése előtt. Az Apple ezzel tisztában volt, ezért 2009-ben – körülbelül 55 ezer dollárért – megvásárolta a Proview Taipeitől a névhasználati jogot.

A pereskedés azért robbant ki, mert a sencseni leánycég fenntartotta magának a jogot, hogy Kínában ők használhassák az Ipad márkanevet, ami természetesen nem felelt meg az Apple-nek. A vállalat a kínai fél ellenkezése ellenére tavaly szeptemberben elkezdte árulni Kínában is az iPad táblagépet; a perben a bíróság az Apple ellen foglalt állást.

Valaki itt tisztességtelen

Az ügy kimenetele azért is bizonytalan, mert egy sanghaji bíróság a múlt héten elutasította a Proview azon kérését, hogy ideiglenesen tiltsák meg az Apple számára az iPad árusítását. Lassan halad az ügy Kuangtung tartományban is, ahol a Proview kínai gyára található: az itteni bíróság szerdára tűzte ki az Apple fellebbezésének tárgyalását. Az Apple egyébként még egyetlen esetben sem adta tanújelét, hogy egyezkednének vagy elismernék a követelés jogosságát. Ők úgy vélik, hogy a márkanevet egy 2009-es szerződéssel véglegesen és tisztázottan megszerezték.

Az amerikai kereset sok szempontból eltér a kínaiaktól, ugyanis a Proview itt jelentősen kibővítette a panaszok körét: a szerzői jogi jogsértés mellett többek között megtévesztés útján folytatott csalással, eltitkolás útján megvalósított csalással és tisztességtelen versenymagatartással vádolja az Apple-t, úgy ítélik meg, hogy ezeket az eszközöket bevetve tudta rávenni az amerikai cég őket, hogy eladják a nevet.

Amennyiben a bíróság a tajvani cégnek adna igazat, az Apple nem használhatná az iPad nevet az Európai Unióban, Dél-Koreában, Mexikóban, Szingapúrban, Indonéziában, Thaiföldön és Vietnamban, mivel a nevet ezekben az országokban a Proview védette le.

Rovatok