Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak 25 Anonymous-tagot

2012. március 1., csütörtök 11:21

Az Interpol egy négy ország 15 városára kiterjedő nemzetközi akcióban letartóztatta az Anonymous online aktivista csoport 25 feltételezett tagját. Az Interpol latin-amerikai szervezetének csúcstechnológiás bűnözéssel foglalkozó osztálya negyven házkutatást tartott, és az őrizetbe vételek mellett 250 számítógépet és mobiltelefont, valamint hitelkártyákat és készpénzt foglalt le, amelyeket online bűncselekményekhez használtak a vád szerint. A csoport Bulgáriában és Csehországban működő szervereit is lekapcsolták. A razzia egyébként Argentínára, Chilére, Kolumbiára és Spanyolországra terjedt ki.

A letartóztatott Anonymous-tagokat a csoport februári Operation Unmask hadműveletének megszervezésével és a benne való részvétellel vádolják. Az akció internet spanyol nyelvű felén kapott csak nagyobb sajtóvisszhangot, a célpontjai a kolumbiai védelmi minisztérium és az elnök weboldalai, illetve chilei kormányzati oldalak voltak. Túlterheléses támadások, klasszikus weboldalfeltörés és -átírás, illetve adatlopás és személyes adatok közzététele is szerepel a vádak listáján.

Az Interpol szóvivője az esettel kapcsolatban annyit mondott, mindenkinek meg kell tanulnia, hogy az interneten elkövetett bűncselekményeknek a való életben is lesznek következményeik. A 17 és 40 év közti hekkerekre és aktivistákra, ha bűnösnek találják őket számítógépes bűncselekményekben, másfél és öt év közötti börtönbüntetés is várhat. A hírek szerint a letartóztatottak között ott vannak ketten is az Anonymous spanyol nyelvterületen szerveződő csoportjának vezetői közül is, ők Thunder és Pacorton néven ismertek a neten.

Az Anonymous hamar reagált: túlterheléses támadással megbénították az Interpol weboldalát, és Twitteren annyit üzentek, ők nem bűnözők.

Rovatok